Посол Туреччини назвав провокативною акцію біля посольства, під час якої побили активістів

Дата: 20 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Посол Туреччини в Україні Ягмур Гюльдере назвав провокативною подією акцію протесту під посольством Туреччини, яка завершилася нападом на українських активістів.

посол Туреччини Посол Туреччини в Україні Ягмур Гюльдере

Про це він сказав в інтерв’ю “Європейській правді”, коментуючи події 11 жовтня, коли двоє невідомих виривали плакати і били учасників пікету проти військових дій Анкари на півночі Сирії, після чого сховалися в приміщенні посольства.

“Коли відбувається така провокативна подія, а особливо в такий чутливий для турків момент, завжди є ризик, що щось піде не так, що буде ескалація. На жаль, саме так і сталося”, сказав посол.

Зокрема, він наголосив, що у мітингувальників були “дуже провокаційні та образливі банери, які вони показували всім туркам, що приходили до консульства”.

“А оскільки при цьому на місці бракувало поліції, зрештою між одним з відвідувачів посольства та мітингувальниками відбувся фізичний контакт”, – додав Гюльдере.

Він заперечив, що нападники є співробітниками посольства. Мовляв, це турецькі громадяни, які прийшли у своїх консульських справах.

Пояснюючи, чому після сутички охорона дипустанови спокійно пропустила громадян назад у посольство, Гюльдере додав:

“А як мала діяти охорона в ситуації, коли почалася сутичка? Ми мали лишити все як є задля подальшої ескалації? Чи мали дочекатися, доки короткий фізичний контакт переросте в справжню бійку? Мої колеги з охорони просто дозволили чоловікові зайти назад на територію посольства, щоб запобігти такій ескалації. І це було правильне рішення”.

Водночас він висловив жаль з приводу цього інциденту. Адже мітинги є “демократичним правом”, але на них має бути гарантована безпека.

“Якнайменше – запобігти зіткненням, розділити турецьких громадян і протестувальників, які їх ображають. Маю подякувати українській поліції за те, що під час другого мітингу було більш ніж достатньо заходів безпеки і подібних інцидентів уже не було”, згадав Гюльдере повторну акцію під посольством 15 жовтня.

Нагадаємо, 11 жовтня на активістів, що  проводили акцію  під посольством Туреччини, напали двоє осіб.  Вони били мітингувальників і видирали у них плакати із закликами зупинити військову операцію та “геноцид курдів”. Зокрема, потерпіла від нападу Ганна Циба тримала гасло “Зупинити інтервенцію Рожави”.

Попри заяву в поліцію про напад і отримання тілесних ушкоджень, зокрема саден обличчя, яку написала Циба, правоохоронці не одразу відкрили провадження і не скерували потерпілу на судово-медичну експертизу.  

Також під МЗС активісти вимагали розібратись із ситуацією, коли 9 жовтня в Одесі під час акції біля турецького Генконсульства затримали двох її учасників. 

16 жовтня поліція таки відкрила кримінальне провадження за фактом заподіяння легких тілесних ушкоджень активістці Ганні Цибі під час акції протесту біля посольства Туреччини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter