Іран заявив про готовність до переговорів щодо компенсацій жертвам катастрофи літака МАУ

Дата: 08 Січня 2022
A+ A- Підписатися
У Міністерстві закордонних справ Ірану повідомили, що не відмовлялася від переговорів щодо компенсацій постраждалим внаслідок збиття літака МАУ у січні 2020 року над Тегераном.
 
Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ Ірану.
 
Уламки збитого іранськими військовими літака рейсу PS752. Фото: theglobeandmail.com

Там заявили, що Іран підтверджує свою готовність провести двосторонні переговори країнами.

Попри незаконні дії деяких конкретних країн, які намагаються використати цей болісний інцидент і тяжке становище тих, що залишилися живими, у своїх власних політичних цілях, Ісламська Республіка Іран знову заявляє про свою готовність провести двосторонні переговори з будь-якою з відповідних країн щодо вжитих заходів, на основі доброчесності, поваги суверенітету країн та їх внутрішніх законів, міжнародних зобов’язань урядів та відповідно до порядку денного, узгодженого обома сторонами”, – йдеться в повідомленні.

МЗС Ірану також вказує, що країна вже заявляла про готовність виплатити сім’ям жертв компенсацію у листах, надісланих до посольств відповідних урядів.

У Міністерстві доріг та міського розвитку було сформовано штат, який вжив необхідних заходів для здійснення процесу оплати та здійснив виплати ряду сімей відповідно до нормативних актів“, – зазначили в МЗС країни.

Нагадаємо, 6 січня Міжнародна група з координації та допомоги жертвам рейсу PS752 “Міжнародних авіаліній України” заявила, що Іран відповів відмовою на пропозицію групи приєднатись до переговорів щодо компенсацій.

Міжнародна група, до якої входять Україна, Канада, Швеція, та Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, вже неодноразово закликала Іран до переговорів. У липні 2020-го влада країни спочатку погодилась співпрацювати, однак вже у грудні минулого року дала однозначну відповідь, що не бачить потреби вести переговори щодо компенсації жертвам. 

Як повідомлялося раніше, у Канаді суд призначив багатомільйонну компенсацію родичам шести жертв авіакатастрофи МАУ. Загалом внаслідок катастрофи загинули 176 людей: усі пасажири та члени екіпажу.

Іранські військові повідомили, що “ненавмисно” збили літак, а влада країни досі приховує імена підозрюваних попри те, що суд у країні вже розглядає відповідну справу. Офіційний іранський звіт щодо катастрофи українське МЗС назвало збіркою маніпуляцій. 

Фото обкладинки: REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter