Іран відмовився від переговорів щодо відшкодування збитків постраждалим внаслідок катастрофи МАУ

Дата: 06 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Іран категорично виступає проти будь-яких подальших переговорів, які пов’язані з колективною вимогою Міжнародної групи з координації та допомоги жертвам рейсу PS752 про відшкодування збитків за збиття літака МАУ у січні 2020 року над Тегераном. 

Про це повідомили у МЗС. 

Уламки збитого іранськими військовими літака рейсу PS752. Фото: theglobeandmail.com

Міжнародна група, до якої входять Україна, Канада, Швеція, та Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, вже неодноразово закликала Іран до переговорів. У липні 2020-го влада країни спочатку погодилась співпрацювати, однак вже у грудні минулого року дала однозначну відповідь, що не бачить потреби вести переговори щодо компенсації жертвам. 

“Нам зрозуміло, що Іран продовжує уникати виконання своїх міжнародно-правових зобов’язань, відмовляючись вести подальші переговори з Міжнародною групою та не відшкодовуючи шкоди за свої дії. Міжнародна група не вважає за доцільне терпіти наругу над пам’яттю 176 невинних жертв”, – йдеться у спільній заяві групи.

Наприкінці 2020-го Іран повідомляв, що збирається компенсувати по 150 тисяч доларів родинам жертв, однак тоді цю пропозицію відкинули. В українському МЗС пояснювали, що зробили це, адже сума мала стати результатом домовленості урядів всіх держав, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, а не одностороннім рішенням.

“Всі подальші спроби переконати Іран і вступити в переговори є марними. Міжнародна група наразі зосередиться на подальших діях для вирішення цього питання у відповідності до норм міжнародного права. Ми … зробимо все, аби забезпечити повне відшкодування шкоди, завданої порушенням Іраном норм міжнародного права”, – переконують посадовці. 

Нагадаємо, що нещодавно у Канаді суд призначив багатомільйонну компенсацію родичам шести жертв авіакатастрофи МАУ. Загалом внаслідок катастрофи загинули 176 людей: усі пасажири та члени екіпажу.

Іранські військові повідомили, що “ненавмисно” збили літак, а влада країни досі приховує імена підозрюваних попри те, що суд у країні вже розглядає відповідну справу. Офіційний іранський звіт щодо катастрофи українське МЗС назвало збіркою маніпуляцій. 

Фотографія обкладинки: ЕРА

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter