Канадський суд призначив багатомільйонну компенсацію родичам шести жертв авіакатастрофи МАУ

Дата: 04 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Канаді Верховний Суд провінції Онтаріо постановив виплатити 107 мільйонів канадських доларів (приблизно 90 мільйонів доларів США) родичам шести жертв авіакатастрофи пасажирського літака рейсу PS752, що сталась на початку 2020 року. 

Про це повідомляє CBC.

Люди тримають плакати зі світлинами загиблих унаслідок катастрофи. Фото: AFP

Компенсації вимагали Шахін Могаддам, Мехрзад Зарей, Алі Горджі та ще троє родичів жертв, які не розкрили своїх імен через побоювання за власну безпеку. Сім’ї загиблих вже розповідали про залякування та погрози влади Ірану. 

Рішення про виплату 100 мільйонів канадських доларів відшкодувань, а також 7 мільйонів компенсацій за моральні страждання, ухвалив суддя Едвард Белобаба. Постанова ґрунтується на іншому рішенні Верховного Суду Онтаріо від травня поточного року, яким збиття літака визнали терактом. Саме воно дозволило родичам жертв авіакатастрофи вимагати компенсації. 

Адвокат позивачів Марк Арнольд вже заявив, що ті домагатимуться арешту іранського майна, зокрема нафтових танкерів, в Канаді та за кордоном, якщо влада країни відмовиться добровільно виконати судове рішення. 

Раніше офіційне агентство новин ісламської республіки повідомляло, що уряд країни доручив до першої річниці збиття, тобто 8 січня 2021 року, виплатити по 150 тисяч доларів родинам кожної з жертв катастрофи. Однак цю пропозицію відкинули, адже сума компенсацій, як пояснювали в українському МЗС, мала стати результатом домовленості урядів всіх держав, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, а не одностороннім рішенням.

Нагадаємо, що український літак регулярного рейсу PS-752, який прямував з Тегерана до Києва, розбився на початку 2020 року. Судно зникло з радарів на шостій хвилині після злету. Внаслідок катастрофи загинули 176 людей: усі пасажири та члени екіпажу.

Іранські військові повідомили, що “ненавмисно” збили літак. Влада країни досі приховує імена підозрюваних попри те, що суд у країні вже розглядає відповідну справу. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter