Митрополиту УПЦ МП Павлу вручили підозру, у нього вдома провели обшук (оновлено)

Дата: 01 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України вручила підозру Павлу (Лебедю), митрополиту УПЦ Московського патріархату. Його звинувачують у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі та виправдовуванні російської агресії.

Про це повідомляє пресслужба Києво-Печерської лаври.

Скриншот з відео

1 квітня 2023 року, близько 7:30, працівники СБУ вручили підозру наміснику Києво-Печерської Лаври митрополиту Вишгородському і Чорнобильському Павлу. Митрополита Павла звинувачують у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі (ст. 161 Кримінального кодексу)”, — йдеться у повідомленні.

Мова йде про висловлювання щодо ПЦУ і Константинопольського патріархату, сказані ним у відеозверненні “Просимо справедливості для нашої Церкви”.

Також митрополиту інкримінують ст. 436 ч.2 КК “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників”. 

Як зазначається, у будинку намісника Києво-Печерської Лаври проводять обшуки. На 12-ту годину його викликали на допит, після чого буде вирішуватись питання про обрання міри запобіжного заходу.

У СБУ заявили, що зібрала обґрунтовану доказову базу щодо причетності настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла (Петра Лебедя) до розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії Росії проти України.

Зокрема, ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії Росії.

Окрім того, СБУ опублікувала перехоплення телефонних розмов митрополита Павла, де той радіє тимчасовій окупації Херсона та заявляє, що у західних регіонах України немає українців.

 

“Може хтось роз’яснити, як СБУ могла висунути підозру за статтею 161 Кримінального Кодексу України? Бо це справа приватного обвинувачення, де розслідування відкривається виключно за заявою конкретного потерпілого. І звісно СБУ не має повноважень розслідувати такі злочини. Інша стаття підозри — (частина перша ст. 436-2 ККУ) є повноваженнями СБУ, однак вона не може йти разом з цією, бо це два різних злочини”, — прокоментував висунуті митрополиту обвинувачення український правозахисник та експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський.
 
За його словами публікація фото з обшуку, є порушенням статті 15 Кримінального процесуального кодексу. Яворський додав, що “подібні методи притаманні швидше ФСБ чи КДБ сусідніх країн, а не органам правопорядку демократичної країни”.
 
Нагадаємо, 29 березня УПЦ МП мала виїхати з території Києво-Печерської лаври, оскільки у неї закінчився договір оренди храмів. Вранці 30 березня священники проводили у лаврі богослужіння, а о 10:00 до заповідника мала прибути комісія і розпочати процес передачі майна лаври державі. Комісію Мінкульту до Києво-Печерської лаври парафіяни не пустили, а під час спілкування з журналістами митрополит Павло почав погрожувати медійникам побиттям. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter