МВС обіцяє карати батьків, які не дають вивозити дітей з небезпечних регіонів

Дата: 07 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Батьків, які відмовляють вивозити з небезпечних регіонів дітей, можуть переслідувати за невиконання батьківських обов’язків та залишення в небезпеці. 

Про це розповіла заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко в інтерв’ю Укрінформу. 

Ілюстраційне зображення. Фото: АР

Посадовиця назвала евакуацію дітей дуже гострим і болючим гуманітарним викликом та наголосила, що поліція насамперед націлена на порятунок неповнолітніх, а вже потім – на покарання батьків. 

“Ми проводимо масштабну інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо цього, але бувають випадки, коли дорослі, також батьки з дітьми, справді відмовляються від евакуації. На жаль, у випадку сім’ї Еліни Федоренко з Авдіївки трагедії не вдалося запобігти і Дівчинка померла внаслідок серцевого нападу під час обстрілу 11 січня 2023 року. . Хоча її можна було б уникнути, якби ці люди вчасно погодилися на евакуацію”, – каже Павліченко. 

Чинне українське законодавство передбачає штраф або попередження за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей. Щодо залишення в небезпеці, то санкція статті за різними частинами передбачає обмеження чи позбавлення волі.

Нагадаємо, що правоохоронці розслідують тисячі воєнних злочинів російських військових проти українських дітей. Українські посадовці вже висловлювали думку, що постраждалими від війни слід вважати всіх неповнолітніх у країні. 

Внаслідок російської агресії понад тисячу дітей втратили батьків, а ще тисячі росіяни депортували до Росії. Там їм змінюють документи, піддають пропагандистському обробленню, змушують плести маскувальні сітки для російських військових, відправляють до російських сімей, наприклад, колишніх силовиків, а деяких відправляють до таборів, де до них ставляться як до тварин. 

Війна в Україні, як вважають у ЮНІСЕФ, штовхає ціле покоління дітей “до краю прірви”. Понад чверть українських дітей, які стали свідками або учасниками подій війни, розлучились із рідними. 

Фотографія обкладинки: Юрій Білак 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter