МОЗ пропонуватиме почати новий рік з локдауну

Дата: 04 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я пропонуватиме Кабміну запровадити жорсткий карантин з максимальними обмеженнями починаючи з перших чисел січня наступного року.

Про це повідомив на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Фото: 24 канал

На початку жовтня, коли кількість українців, які захворіли на коронавірус, сягала більш ніж 5 тисяч на день, Степанов казав, що влада не вводитиме жорсткого карантину, адже цього не витримає економіка. Згодом уже президент Володимир Зеленський розповідав, що жорсткий карантин можуть запровадити тоді, коли щоденних заражень ковідом виявлятимуть понад 9 з половиною тисяч. Таку ситуацію очільник держави називав критичною для медичної системи України. 

3 грудня в Україні виявили 14 496 нових хворих на коронавірус, і, за словами Степанова, у МОЗ бачать стабільне зростання нових випадків, однак відбувається воно без різких стрибків, а тому до кінця грудня жорсткі обмеження вводити не планують. 

“Ми можемо стверджувати, що наша медична система повністю витримає те навантаження, яке зараз є у зв’язку з ковідом. Ми точно витримаємо до кінця грудня. Але у зв’язку з тим, що рівень захворюваності та рівень госпіталізації залишаються на досить високому рівні, ми бачимо необхідність збити цю хвилю ковіду і довести її до мінімально можливих цифр”, – сказав міністр. 

Фото: ShutterStock

Задля досягнення максимального ефекту жорсткі обмеження, як наголошують у МОЗ, мають діяти не менш ніж три тижні на початку наступного року. Очільник міністерства додав, що локдаун хочуть сумістити з новорічними канікулами та святами, коли “в країні все завмирає”

За словами Степанова, карантин вихідного дня, який в уряді називали альтернативою локдауну, показав свою ефективність попри те, що українці погано дотримувались обмежень. Кількість нових випадків не вдалося знизити на 20%, як планували, але цього тижня їхня кількість щоденно менша, ніж минулого.

Нагадаємо, що половина українців вважає обґрунтованими більшість весняних карантинних заборон. Найбільше підтримували громадяни вимогу 14-денної ізоляції для тих, хто приїжджає з-за кордону чи з непідконтрольних уряду територій (72%), а найменше – заборону руху громадського транспорту в населених пунктах (підтримали тільки 8,9%).

Наприкінці серпня Конституційний Суд визнав карантинні обмеження, запроваджені владою, незаконними. Нещодавно суд також попросили визнати незаконним вибірковий підхід до госпіталізації під час пандемії.

Фотографія обкладинки: Mstyslav Chernov / Wikimedia Commons 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter