Половина українців вважає обґрунтованими більшість весняних карантинних заборон

Дата: 27 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Українці підтримують більшість карантинних обмежень, запроваджених урядом навесні цього року.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Центром прав людини ZMINA та Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

Фото: UN Ukraine / Volodymyr Shuvayev

Із 12 до 16 вересня поточного року включно соціологи опитали 2 тис. людей у всіх областях України, окрім непідконтрольних територій. Більшість респондентів, як показало дослідження, погодились із необхідністю 14-денної ізоляції для тих, хто приїжджає з-за кордону чи з непідконтрольних уряду територій (72%). 63% підтримали заборону проведення масових заходів для більш ніж 10 осіб, зокрема культурних, розважальних та спортивних (63%). 60% українців вважають обґрунтованою й заборону на проведення релігійних зібрань у культових спорудах (60%).

Понад половину опитаних погодились із доцільністю заборони транспортного сполучення між країнами, а 57% підтримали вимогу самоізоляції для людей, старших за 60 років. Заборону роботи закладів громадського харчування підтримали 56%.

Водночас низку обмежень українці сприймали як необґрунтовані. Серед таких заборона руху громадського транспорту в населених пунктах (всього 27% підтримки, 68% проти) та заборона транспортного сполучення між населеними пунктами – 28% за і 68% проти.

Лише 32% опитаних підтримали заборону на перебування на вулицях без документів. Заборону відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, спортивні та дитячі майданчики підтримали 36% респондентів, проти – 59%. Дослідження свідчить, що фактично всі карантинні обмеження більше підтримувала молодь 18–29 років. Водночас частіше обґрунтованими обмеження вважали жінки, аніж чоловіки. 

“Пандемія COVID-19 змусила низку країн світу вдаватися до безпрецедентних карантинних заходів, щоб убезпечити своїх громадян. Водночас коронавірусне захворювання стало викликом для прав людини й змусило уряди шукати баланс між безпекою та свободою”, — зауважила голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

Політичний аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Андрій Сухарина вважає, що зазвичай українці погоджуються з необхідністю тих обмежень, які не стосуються їхнього повсякденного життя, або ж тих, де владі вдалося пояснити потенційні ризики масового поширення епідемії.

“Саме тому для зменшення соціальної напруги й сприйняття політики протидії захворюваності уряду потрібно регулярно і детально пояснювати, чому введено саме такі обмеження і навіщо вони потрібні”, – вважає експерт.

Нагадаємо, що з 21 листопада поліція має право складати протоколи за порушення карантину прямо на місці. За чотири дні дії в Україні нових правил правоохоронці виписали понад 2 тисячі штрафів.

Відомо, що станом на червень правоохоронці встигли виписати українцям штрафів на 5 млн грн. Найбільше протоколів поліцейські склали на Дніпропетровщині, Харківщині та в Києві. Водночас судді, які вирішували, чи карати порушників карантину, зазвичай ухвалювали рішення на їхню користь, а тому тільки в 10,8% випадків люди отримували штрафи за неносіння масок.

Фотографія обкладинки: “Радіо Свобода”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter