Конституційний Суд просять визнати незаконним вибірковий підхід до госпіталізації під час пандемії

Дата: 24 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

До Конституційного Суду надійшло подання щодо відповідності Основному закону положень постанови Кабміну, якою запровадили карантин вихідного дня.

Про це повідомили на сайті суду. 

З поданням до суду звернулися 48 депутатів. Вони вважають, що обмеження, встановлені пунктом 15 постанови, порушують статтю Конституції щодо рівності прав і свобод громадян через те, що фактично в країні існує заборона на роботу одних громадян, а в інших ця можливість є. 

Автори подання також просять суддів висловитися щодо питання госпіталізації в період пандемії, адже урядова постанова обмежує планове надання стаціонарної допомоги. 

“Відповідно до статті 49 Конституції України, кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. Запровадження такого обмеження означає, що медична допомога надаватиметься не в усіх випадках, а лише в невідкладних та термінових, тим самим затверджуючи, всупереч Конституції, вибірковий підхід до надання медичної допомоги”, – стверджують депутати. 

Фото: APNews

Наприкінці жовтня очільник МОЗ Максим Степанов розповідав з трибуни парламенту, що якщо в Україні підтверджуватимуть близько 20 тис. випадків коронавірусу за добу, то лікарі вирішуватимуть, кого лікувати, а кого – ні. Відомо, що, наприклад, в Італії, де на початку року зафіксували найбільший спалах коронавірусу серед європейських країн, медики також мали вирішувати, кого лікувати. 

Тоді італійське суспільство анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії (SIAARTI) випустило етичні рекомендації на випадок, якщо в лікарів буде не досить ресурсів для лікування всіх пацієнтів. Експерти радили медикам керуватися принципами медицини під час військових дій, а саме відмовитися від спроб надати допомогу всім хворим у порядку черги й зосередитися на порятунку тих, у кого найбільші шанси вижити. 

Нагадаємо, що наприкінці серпня Конституційний Суд визнав карантинні обмеження, запроваджені владою, незаконними. Раніше карантин визнали неконституційним у Боснії, Чехії та Румунії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter