Повний локдаун можуть запровадити, якщо не спрацює карантин вихідного дня, – Шмигаль

Дата: 17 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Повний локдаун в Україні не запроваджуватимуть, поки є альтернатива, яка зможе зупинити зростання епідемії. Але, якщо карантин вихідного дня не спрацює, доведеться вживати жорсткіших заходів – до повного локдауну.

Про це під час виступу у Верховній Раді сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє Укрінформ.

Фото: Урядовий портал

“У третьому кварталі, порівняно з другим, економіка зросла на 8,5%. Це позитивний сигнал і сценарій відновлення, тому ми говоримо, що рішення про повний локдаун не буде запроваджене доти, доки у нас є альтернатива, але над цією альтернативою треба працювати разом і досягти хоча б плато і зупинення зростання епідемії”, – сказав Шмигаль.

Цією альтернативою, за його словами, є карантин вихідного дня, завдання якого – вийти на 12–15 тисяч хворих.

Шмигаль додав, що уряд має намір запроваджувати більшість тих заходів, які визначив своєю постановою про карантин, у планах дій та сценаріях розвитку економічного відновлення України, а також боротьби з епідемією.

“МОЗ, головному санітарному лікарю доручено проводити консультації з бізнесом, асоціаціями й з Верховною Радою, міськими головами, що ми вже почали робити, і ухвалити остаточно узгоджений план заходів, який може бути запроваджений у разі настання жорсткіших умов щодо захворюваності за необхідності”, – сказав Шмигаль.

Утім, стверджує прем’єр, якщо не дотримуватися карантину і обмежень у вихідні, то вже за три тижні в Україні фіксуватимуть 20 тисяч випадків COVID-19 щодня і закінчаться місця в лікарнях.

“Якщо карантин вихідного дня не забезпечуватиме необхідного зменшення кількості соціальних контактів, то, за даними аналітиків РНБО, позначку у 20 тисяч хворих щодня ми можемо перетнути вже за три тижні… Якщо не вживати заходів, то вже за місяць у нас можуть закінчитися ліжкомісця. Це при тому, що останніми місяцями ми збільшили їхню кількість удвічі. І тоді шлях буде тільки один – це жорсткий карантин аж до повного локдауну”, – заявив Шмигаль.

Нагадаємо, 11 листопада уряд запровадив в Україні карантин вихідного дня – з 14 до 30 листопада. Згідно з постановою уряду, з 00 годин суботи до 00 годин понеділка додатково до обмежень, які передбачені у будні дні, забороняється: приймання відвідувачів у закладах громадського харчування – барах, ресторанах, кафе. Діяльність спортивних залів, фітнес-центрів та басейнів також під забороною. У цей період закриті торговельно-розважальні центри та інші заклади розважальної сфери, заклади культури, які проводять культурно-масові заходи.

В Україні станом на 17 листопада лабораторно підтверджені 557 657 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них за добу – 11 968.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter