МОЗ хоче зробити трансплантацію частиною медреформи

Дата: 06 Липня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні розвиток трансплантації може стати частиною медичної реформи.

Про це повідомив очільник МОЗ Максим Степанов під час наради в президента. 

За словами Степанова, наразі на трансплантацію чекають 5 тис. українців, а тому МОЗ створило окремий підрозділ саме для розвитку цієї галузі. Міністр повідомив, що перелік лікарень, які можуть надавати послуги з трансплантації органів, поступово збільшують. Водночас президент Володимир Зеленський наголосив, що за розвиток трансплантації слід узятися “потужно”. 

“По-перше, в Україні такі операції в п’ять-шість разів дешевші, ніж за кордоном, а отже, доступніші для українців. Це підвищує шанс зберегти життя. По-друге, така якісна послуга за нижчу ціну може привабити іноземців”, – сказав очільник держави. 

Нагадаємо, що наприкінці 2018 року уряд затвердив порядок, за яким повнолітні українці зможуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті. Кожен зможе письмово затвердити своє бажання чи небажання стати донором або призначити уповноважену особу, яка зможе вирішити це за нього після його смерті. Рішення про донорство людина може змінювати протягом усього життя, адже після подання нової форми заяви дія попередньої анулюється, а кількість заяв, які може подати фізична особа, є необмеженою. Кабмін уже затвердив вартість операцій з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Водночас українські лікарі вже почали робити операції з пересадки органів. Так, лікарі з районної лікарні в Ковелі вперше трансплантували нирку у 2019 році, а цього року в Україні вперше пересадили кістковий мозок від неродинного донора. Його отримав однорічний Назар, для якого мозок знайшли в Німеччині. 

Раніше ZMINA розповідала, як українці їздять по нирки до Білорусі, а по серце – до Індії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter