Мовний омбудсман вимагає пояснень через інцидент на футбольному матчі “Львів” – “Колос”

Дата: 22 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Уповноважений із захисту державної мови просить від Української асоціації футболу надати пояснення щодо інциденту, що трапився під час туру чемпіонату України між командами “Львів” та “Колос”. Тренер львівської команди заявив, що йому оголосили попередження за зауваження через російську мову судді.

Про це мовний омбудсман Тарас Кремінь повідомив у фейсбуку. 

Інцидент трапився на матчі 20 лютого. Так, на 67-й хвилині арбітр матчу Віктор Копієвський показав жовту картку головному тренеру ФК “Львів” Віталію Шумському. Сталося це нібито через те, що Копієвський розцінив вимогу тренера розмовляти державною мовою як тиск.

Після матчу Шумський публічно заявив, що причиною інциденту було його звернення до четвертого арбітра з вимогою спілкуватись українською мовою.

“Я підійшов до четвертого судді й сказав йому щось по грі. Він почав розмовляти зі мною російською мовою, а я поставив йому питання: “Чому ви розмовляєте зі мною російською мовою?” А він по рації передав головному рефері, щоб мені дали жовту картку. Я запитую в головного судді: “За що мені жовта картка?” Він мені не пояснив. Я б хотів, щоб усій Україні бригада арбітрів відповіла, за що вони мені дали жовту картку, тому що так не може бути”, – розповів тренер. 

Після інциденту комітет УАФ з етики та чесної гри розпочав перевірку. Члени органу тепер повинні опитати свідків та дослідити інші наявні матеріали, щоб з’ясувати всі обставини епізоду.

Як розповів у своєму дописі Кремінь, про інцидент він дізнався з відкритих джерел. Також мовний омбудсман наголосив, що ще 20 листопада минулого року надіслав на адресу асоціації листа з проханням вжити додаткових організаційних, інформаційних та інших заходів щодо забезпечення виконання вимог мовного закону. 

Тренер ФК “Львів” Віталій Шумський. Фото: Футбол 24

Тепер для ухвалення рішення Кремінь просить у двотижневий термін надати йому пояснення щодо можливої мовної дискримінації.

Нагадаємо, нещодавно в Дніпрі власниця кав’ярні звільнила працівницю за відмову обслуговувати клієнтку українською. Згідно із законом про мову, за таке порушення передбачено штраф від 5100 до 6800 гривень, однак і його можуть накласти лише в разі повторного порушення.

Закон про мову парламент ухвалив у травні 2019 року. За словами експертів, документ можна назвати найкращим з подібних, ухвалених в країні, але він має багато суттєвих недоліків з погляду дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини та норм Конституції України. На суперечливі та дискримінаційні норми вказала у своїх висновках Венеційська комісія. 

ZMINA докладно розповідала у власному аналізі про невідповідності стандартам прав людини в законі.

Соціологічні дослідження показують, що більшість людей у всіх регіонах України підтримує ключові положення закону про державну мову, однак на практиці закон масово порушують. 

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter