Мобільні аптечні пункти залучили до програми отримання ліків 700 тисяч нових пацієнтів

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися
В Україні за допомогою роботи мобільних аптечних пунктів до програми отримання ліків та медичних послуг вдалося долучити 700 тисяч нових пацієнтів.
 
Про це повідомила голова Національної служби здоров’я Наталія Гусак під час круглого столу “Мобільні аптечні пункти у громадах: особливості роботи та виклики”.
 
Джерело: life09.kz

“Показник відпуску ліків у селі становив не більш ніж 20% по країні. І, на жаль, були такі області, як Чернігівська, Запорізька, Харківська, де такий показник становив менш як 4% і навіть був близько нуля щодо окремих громад. Мобільні аптечні пункти дали можливість долучити до програми реімбурсації (“Доступні ліки”. – Ред.) понад 700 тисяч нових унікальних пацієнтів – переважно тих, які профілактують серцево-судинні захворювання та лікуються від хронічних захворювань”, – сказала Гусак.

Під час круглого столу керівник проєкту USAID “Інновації для подолання епідемії ВІЛ” Володимир Курпіта нагадав, що мобільні медичні пункти тісно пов’язані з урядовою програмою “Доступні ліки”, що сприяє реалізації державної політики щодо забезпечення громадян ліками.

За його словами, ці мобільні пункти оснащені найсучаснішим обладнанням, медикаментами, це дозволяє надавати широкий спектр послуг – від консультацій фармацевтів до безпосереднього видавання ліків та проведення різноманітних заходів іншого характеру.

“На нашу думку, цей підхід стане важливою частиною майбутньої системи охорони здоров’я в Україні, особливо в тих регіонах, де медичні заклади зазнали руйнувань або мають обмежені ресурси”, – сказав Курпіта.

Нещодавно мобільні аптечні пункти вперше побували в жителів громад Київської, Чернігівської та Житомирської областей в межах проєкту USAID “Інновації для подолання епідемії ВІЛ”. У Черкаській, Миколаївській та Харківській областях такі мобільні аптечні пункти працюють на постійній основі.

Нагадаємо, у серпні минулого року Кабінет Міністрів дозволив у селах та на прифронтових територіях створювати пересувні аптеки, оскільки понад 20 тисяч сіл в Україні не мають аптечних пунктів.  

Раніше ZMINA повідомляла, що в січні поточного року в Харківській області свою роботу розпочала перша мобільна аптека, яка охоплюватиме 80 населених пунктів області й діятиме виключно в сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter