На прифронтових територіях та у селах зможуть працювати мобільні аптеки

Дата: 05 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів дозволив в селах та на прифронтових територіях створювати пересувні аптеки, оскільки понад 20 тисяч сіл в Україні не мають аптечних пунктів.  

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Джерело: life09.kz

За даними  Міністерство охорони здоров’я, в селах та селищах міського типу працюють приблизно 5700 аптек та аптечних пунктів. Але, як поінформували у відомстві, цього недостатньо для забезпечення людей необхідними ліками.

Мобільні аптеки зможуть функціонувати виключно у сільській місцевості, де відсутні аптечні пункти, а у мешканців – обмежений доступ до лікарських засобів. Також, на період воєнного стану, такі пересувні аптечні пункти зможуть працювати на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій“, – йдеться в повідомленні.

У мобільних аптечних пунктах діятимуть ті самі правила відпуску лікарських засобів, як і в стаціонарних аптеках. Усі рецептурні препарати відпускатимуться виключно за рецептом — як паперовим, так і електронним. Також пересувні аптеки відпускатимуть лікарські засоби за програмою “Доступні ліки”.

Сьогоднішнє рішення уряду відкриває можливості для функціонування мобільних аптек, що дозволить покращити ситуацію. Однак важливою є не лише доступність, а і якість. Саме тому право створювати такі мобільні аптеки є виключно у ліцензованих підприємств“, — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

У МОЗ також додали, що під час розробки постанови уряд керувався передовим світовим досвідом, зокрема американським.

Нагадаємо, на початку червня поточного року Кабмін схвалив законопроєкт щодо функціонування телемедицини в Україні, який тепер мають передати на розгляд парламенту. 

Раніше ZMINA повідомляла, що внаслідок повномасштабного російського вторгнення щонайменше 3 тисячі українців померли, оскільки не мали доступу до лікування хронічних захворювань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter