На Харківщині запрацювала перша мобільна аптека, яка доставлятиме ліки у віддалені населені пункти

Дата: 18 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Харківській області свою роботу розпочала перша мобільна аптека, яка охоплюватиме 80 населених пунктів області і діятиме виключно у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя України.

Фото: Міністерство охорони здоров’я України

“Тепер жителі 80 населених пунктів області зможуть отримати необхідні їм для лікування медпрепарати, в тому числі і за державною програмою “Доступні ліки”, тобто безоплатно або з невеликою доплатою. Сподіваюся на активну позицію та залученість інших субʼєктів аптечного ринку до цієї ініціативи в різних областях України. Дуже важливо об’єднати зусилля влади і бізнесу задля забезпечення доступності медпрепаратів”, – зазначив міністр Віктор Ляшко.

Місцеві жителі, що потребують ліків, отримуватимуть інформацію щодо прибуття мобільної аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади. Маршрут будуватиметься відповідно до потреб громад, а також з урахуванням безпекової ситуації у регіоні.

Мобільні аптеки можуть відпускати як лікарські засоби за рецептом, так і безрецептурні. Всі рецептурні препарати відпускатимуться виключно за рецептом як паперовим, так і електронним. Однак у таких аптеках заборонений продаж наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Крім того, у МОЗ уточнили, що у ліцензійних умовах проєкту прописані чіткі вимоги до створення мобільних аптек. Зокрема, автомобіль повинен містити на зовнішніх поверхнях напис “мобільний аптечний пункт” та інформацію про приналежність до певного ліцензіата (аптеки, аптечної мережі чи інших субʼєктів, що мають відповідні ліцензії). У транспортному засобі має бути касовий апарат, холодильне обладнання, контроль температури та вологості повітря.

Показово, що такі аптеки працюватимуть у вигляді транспортного засобу та виключно у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти.

Раніше ZMINA писала, що на початку червня 2023 року Кабмін схвалив законопроєкт щодо функціонування телемедицини в Україні, який тепер мають передати на розгляд парламенту. 

Нагадаємо, що внаслідок повномасштабного російського вторгнення щонайменше 3 тисячі українців померли, оскільки не мали доступу до лікування хронічних захворювань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter