МКЧХ продовжує взаємодіяти з російською стороною, щоб отримати доступ до українських військовополонених – регіональна директорка

Дата: 05 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародний Комітет Червоного Хреста продовжує взаємодіяти з “контактами в Москві”, щоб отримати доступ до якомога більшої кількості українських військовополонених.

Про це заявила регіональна директорка МКЧХ у Європі та Центральній Азії Аріан Бауер в інтервʼю Інтерфакс-Україна.

Фото: Politeka

“Доступ до військовополонених хоч і повільно, але розширюється. Усього кілька тижнів тому в нас було кілька відвідувань, коли відразу після повернення з місць ув’язнення ми змогли зателефонувати сім’ям, щоб сказати їм, що ми бачили їхніх синів або чоловіків. Коли наступного дня ми пішли до місця тримання під вартою, ми змогли повідомити військовополоненим, що вже отримали відповідь від їхніх сімей”, – розповіла вона.

За словами Бауер, МКЧХ намагається розширити мережу осіб, які можуть забезпечити доступ до військовополонених. Нещодавно комітету вдалося забезпечити 2 500 обмінів інформацією між сімʼями. 

“Усім відомо, що надання МКЧХ доступу до військовополонених – зобов’язання держави згідно з міжнародним гуманітарним правом. Усі кажуть, що в цьому міжнародному конфлікті застосовується міжнародне гуманітарне право. Тож ми не зупинимося, доки не побачимо всіх затриманих у зв’язку з конфліктом”, – додала регіональна директорка.

Відповідаючи на запитання, що МКЧХ робить, якщо бачить невідповідність умов тримання полонених гуманітарним нормам, вона сказала, що всі висновки передають на двосторонній основі владі, яка тримає цих осіб, а також відповідальній стороні загалом. Це завжди відбувається конфіденційно, тому про це мало інформації в публічному просторі.

“Можете повірити, що багато людей запитують нас про умови тримання військовополонених. Але наша відповідь завжди однакова: це конфіденційна інформація, ми доносимо її до влади, яка може покращити тримання військовополонених. А ми потім здійснимо повторний візит та зафіксуємо, чи відбулися покращення. Так ми працюємо у всьому світі”, – наголосила Бауер.

Нагадаємо, що наприкінці липня в Оленівці стався вибух у колонії, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, зокрема з полку “Азов”, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.

У Генштабі ЗСУ заявляли, що колонію навмисно обстріляли російські війська, щоб приховати катування полонених і розстріли за наказами окупаційної адміністрації та командування РФ. Пізніше в Офісі генерального прокурора повідомили, що джерелом вибуху міг стати термобаричний боєприпас.

У серпні Міжнародний комітет Червоного Хреста повідомив, що не гарантував безпеки українським захисникам “Азовсталі”, які згодом опинилися в російському полоні та були вбиті в Оленівці.

У Червоному Хресті кажуть, що були “нейтральним посередником” задля безпечного виходу військових з “Азовсталі” в координації зі сторонами конфлікту. Також організація записала всю інформацію про полонених за умови, що згодом буде дозвіл їх відвідувати.

Після цього представники Міжнародного комітету Червоного Хреста також не прибули на межу з тимчасово окупованою територією, де на них чекала українська делегація, щоб домогтися від Росії доступу до Оленівки й відвідати українських військовополонених. 

Читайте також: Випробування системи: як родини військових з Оленівки шукають справедливості

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter