МКЧХ не прибув на лінію розмежування, де на нього чекала українська делегація

Дата: 17 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не прибули на межу з тимчасово окупованою територією, де на них чекала українська делегація. 

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець

Фото: Дмитро Лубінець

Як зазначає Омбудсман, цей візит планувалося здійснити разом з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, для того, щоб спонукати його домогтися від Росії доступу до Оленівки й відвідати українських військовополонених. 

“Це видалось для МКЧХ складніше, ніж просто вчергове опублікувати “заклики до обох сторін” на сторінках свого сайту.  Попри наш заклик і готовність забезпечити таку поїздку МКЧХ ми не побачили. Росіяни продовжують катувати наших героїв під мовчання міжнародних організацій”, – написав Лубінець.

На його думку, організація не виконує свій мандат, зокрема на відвідування військовополонених на тимчасово окупованих територіях України та в Росії, прикриваючи це відсутністю дозволів з боку РФ.

“Ми не вимагаємо надможливого. Ми хочемо, щоб речі називалися своїми іменами: Україна допускає МКЧХ до російських військовополонених, а Росія не допускає МКЧХ до українських військовополонених. Росіяни катують і вбивають українських військовополонених, а Україна дотримується норм Женевських конвенцій”, – додав Уповноважений. 

Водночас МКЧХ не дає відповідей, що саме вони роблять, щоб змінити ситуацію та отримати доступ до полонених.

Наостанок Лубінець наголосив, що, якщо організація не виконує поставлені перед нею цілі й своїм мовчанням підіграє Росії, вона повинна бути ліквідована.

Нагадаємо, що в серпні Міжнародний комітет Червоного Хреста повідомив, що не гарантував безпеку українським захисникам “Азовсталі”, які згодом опинилися в російському полоні та були вбиті в Оленівці.

У Червоному Хресті кажуть, що були “нейтральним посередником” задля безпечного виходу військових з “Азовсталі” в координації зі сторонами конфлікту. Також організація записала всю інформацію про полонених за умови, що згодом буде дозвіл їх відвідувати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter