Міжнародний кримінальний суд планує вивчити воєнні злочини РФ під час російсько-української війни

Дата: 25 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан занепокоєний російським вторгненням до України та задекларував, що суд може взятися за цю справу.

Про це йдеться в офіційній заяві прокурора МКС, яку має у розпорядженні “Європейська правда”.

Карім Хан

Карім Хан нагадав, що МКС з 2015 року, від подання заявки з боку українського уряду, офіційно має повноваження на розслідування порушення міжнародного гуманітарного права, вчинених на українській території, включно з тимчасово окупованими територіями.

“Слідкую за подіями в Україні та навколо неї… Нагадую всім сторонам, які вчиняють насильство на українській території, що мій офіс може втілити свою юрисдикцію для розслідування будь-яких актів геноциду, злочинів проти людства та військових злочинів, вчинених в Україні”, — мовиться у заяві.

Прокурор МКС наразі перебуває у відрядженні в Бангладеш через одну із справ суду, однак планує слідкувати за подіями в Україні. Він пообіцяв подальші кроки у розслідуванні цієї справи.

“Після мого повернення до Гааги я планую видати детальнішу заяву стосовно ситуації в Україні, прояснивши мої оцінки та подальші кроки, які я бачу в рамках цієї справи”, — заявив він.

Карім Хан окремо зазначив, що міжнародний злочин агресії як такий не може стати предметом розслідування, оскільки ані Україна, ані Росія не є сторонами Римського статуту МКС.

За індивідуальною заявою України розслідування може стосуватися лише окремих осіб, причетних до злочинів, передбачених міжнародним гуманітарним правом,  причому обвинувачуваними можуть стати ті, хто “скоював ці злочини, у тому числі давав накази або робив інший внесок у скоєння таких злочинів”.

Нагадаємо, Україна підписала Римський статут 2000 року, але досі не ратифікувала документа. Під юрисдикцією суду перебувають найсерйозніші міжнародні злочини – геноцид, злочини проти людяностівоєнні злочини та злочини агресії. У липні 2019 року сплив трирічний термін відстрочення для ратифікації документа. 

Ратифікувати Римський статут МКС закликали ООНКоаліція за Міжнародний кримінальний суд і низка українських правозахисних організацій. Україна зобов’язана ратифікувати документ відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.  

Як відомо, майже 59% українців підтримують членство України в МКС.

Раніше постійний представник президента України в Криму Антон Кориневич заявив, що немає жодного логічного аргументу проти членства України в МКС.

ZMINA докладно розповідала, чому парламенту слід якнайшвидше ратифікувати статут

Раніше Венедіктова усунула з посади очільника Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Гюндуза Мамедова. Відразу після усунення Мамедова вона призначила цю посаду свого заступника Максима Якубовського, який раніше працював в олігарха Віктора Медведчука та мав через це конфлікт інтересів.

Згодом, після критики правозахисної спільноти в Україні, вона підпорядкувала департамент собі. За даними джерел Офісу генпрокурора, Якубовський досі зберігає вплив на департамент. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter