Венедіктова підпорядкувала “департамент війни” собі

Дата: 01 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Новою керівницею Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, стала очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова. Кадрові зміни відбулися невдовзі після того, як на цю посаду генпрокурорка призначила свого заступника Максима Якубовського, який раніше працював в олігарха Віктора Медведчука та мав через це конфлікт інтересів. 

Про це свідчить наказ від 30 червня, опублікований на сайті відомства. 

Очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова. Фото: Офіс генерального прокурора

Тепер Якубовський працюватиме над питаннями Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері, а також Спеціалізованої екологічної прокуратури. 

Департамент, який недовго очолював Якубовський, працював серед іншого над справою керівників ініціативних груп “Українського вибору” Віктора Медведчука, яким закидають організацію та проведення незаконного “референдуму” в Криму, держзраду та зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України. Нещодавно їх справу передали до суду. 

Водночас сам Якубовський раніше працював у Центрі правових ініціатив “Правова держава”, який пов’язували з Медведчуком, а також виступав на з’їзді “Українського вибору”.

Якубовський під час науково-практичної конференції щодо проблем корупції, яку організовував “Український вибір” Медведчука у 2013 році в Одесі. Скріншот з відео

У відповідь на підпорядкування “департаменту війни” Венедіктовій 2 липня о 10:00 правозахисники проведуть “брифінг на стільцях” під Генпрокуратурою та планують озвучити спільну позицію щодо раптового позбавлення Гюндуза Мамедова керівництва. 

Діяльність департаменту, як наголошують правозахисники, була чи не єдиним напрямом роботи Генеральної прокуратури, до якого не було суттєвих запитань ні в них, ні в журналістів, ні в міжнародних партнерів. Так, за неповний рік там розробили стратегію розслідування воєнних злочинів, творили дзеркальні управління в обласних прокуратурах, почали документування та підготовку доказової бази для передання до Міжнародного кримінального суду, налагодили постійну співпрацю з громадськістю та підготували декілька спільних з правозахисниками подань до Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, що окремий департамент, який має допомогти ефективно розслідувати, зокрема, справи щодо збитого “боїнга” MH17, факту збройної агресії РФ проти України, воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які вчиняють на окупованих територіях, створили в Офісі генерального прокурора навесні 2019 року. Тоді посаду його керівника обійняв колишній прокурор АРК Гундюз Мамедов.

У серпні минулого року правозахисники виступали на підтримку Мамедова, який на цій посаді став жертвою дискредитаційної кампанії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter