До суду скерували справу про держзраду представників “Українського вибору” з Криму

Дата: 01 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура АРК передала до суду обвинувальні акти щодо двох представників “Українського вибору” на півострові, яких підозрюють у державній зраді та зазіханні на територіальну цілісність України.

Про це повідомили в прокуратурі. 

Фото: фейсбук-сторінка Прокуратури АРК

У березні поточного року Офіс генерального прокурора оголосив про підозру трьом керівникам ініціативних груп “Українського вибору”. Йшлося про Олександра Синявського, Івана Комелова й Олександра Слюсаренка. 

Як встановили слідчі, представники руху “Український вибір – Право народу”, який до 2016 року мав назву “Український вибір”, своїми діями активно сприяли окупації півострова. 

“Обвинувачені брали активну участь в організації та проведенні незаконного “референдуму” на території півострова Крим у 2014 році, зокрема як спостерігачі на “дільницях” у складі незаконних виборчих комісій. Також забезпечували охорону дільниць і безперешкодне проведення “референдуму” в місті Севастополі”, – розповіли в прокуратурі. 

Фото: фейсбук-сторінка Прокуратури АРК

Окрім цього, бувши керівниками ініціативних груп “Українського вибору”, обвинувачені входили до складу “Самооборони Севастополя”, а один з них навіть очолював територіальний підрозділ “самооборони” під назвою “Слов’янський щит”. Він організовував патрулювання міста, щоб виявляти проукраїнськи налаштованих громадян, забезпечував членів “самооборони” зброєю, а також контролював діяльність незаконно створених блок-постів, де особисто перевіряв документи та незаконно обшукував транспортні засоби.

Інший обвинувачений виконував протиправні накази керівників “самооборони”, зокрема організовував та координував облогу та захоплення Штабу Військово-Морських сил ЗС України, організовував та контролював патрулювання міста, зокрема вокзалів, медичних установ та телерадіокомпаній.

Загалом дії одного з обвинувачених кваліфікували за статтями “Державна зрада”, “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України” та “Участь в непередбачених законом збройних формуваннях” КК України, іншого – за ч. 1 ст. 111 (“Державна зрада”) КК України.

Нагадаємо, що нещодавно департамент в Офісі генерального прокурора, який працював над справою керівників “Українського вибору”, очолив Максим Якубовський, який сам брав участь у з’їздах організації та висловлювався від її імені. Згодом департамент оперативно перепідпорядкувала собі очільниця Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter