Венедіктова призначила керівником “департаменту війни” юриста Медведчука Якубовського

Дата: 30 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Новим керівником Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, став Максим Якубовський, який працював в олігарха Віктора Медведчука. 

Про це свідчить наказ “Про розподіл обов’язків між керівництвом Офісу Генерального прокурора“. 

Якубовський під час науково-практичної конференції щодо проблем корупції, яку організовував “Український вибір” Медведчука у 2013 році в Одесі. Скріншот з відео

Якубовський почав працювати в Офісі генерального прокурора з вересня минулого року. Спершу про його призначення дізнались із декларації, де він у графі щодо дійсного або майбутнього місця роботи вказав ОГП, а посаду – заступник генерального прокурора. Після офіційного підтвердження цієї інформації низка громадських організацій виступила проти таких кадрових змін.

Активісти нагадували, що Якубовський працював у Центрі правових ініціатив “Правова держава”, який пов’язували з олігархом Віктором Медведчуком. Бачили його й на з’їзді “Українського вибору” Медведчука. Там він висловлювався від імені організації, а робочий телефон юриста збігався з номером центрального офісу.

У мережі також досі є відео, де Якубовський як спікер виступає під час науково-практичної конференції щодо проблем корупції, яку організовував “Український вибір” у 2013 році в Одесі.

Максим Якубовський (ліворуч). Фото: Запорізька обласна прокуратура

Департамент, який тепер очолив Якубовський, раніше оголосив про підозру трьом керівникам ініціативних груп “Українського вибору”, яким закидають організацію та проведення незаконного “референдуму” в Криму. Окрім цього, їх підозрюють у держзраді й зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України. 

Відсторонений від посади Гундюз Мамедов надалі працюватиме в ОГП, однак уже в Департаменті захисту інтересів дітей та протидії насильству, а також співпрацюватиме з Тренінговим центром прокурорів України.

Нагадаємо, що окремий департамент, який мав допомогти ефективно розслідувати, зокрема, справи щодо збитого “боїнга” MH17, факту збройної агресії РФ проти України, воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які вчиняють на окупованих територіях, створили в Офісі генерального прокурора навесні 2019 року.

У серпні минулого року правозахисники виступали на підтримку Гундюза Мамедова, який на посаді очільника департаменту став жертвою дискредитаційної кампанії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter