Мінкульт закликав скасувати виступи Анни Нетребко в Римській опері через її підтримку російської агресії

Дата: 12 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики України звернулося до мера Рима та керівництва Римського оперного театру з проханням скасувати заплановані концерти російської оперної співачки Анни Нетребко.

Відповідну заяву міністерство оприлюднило на своєму сайті.

Фото: Українська правда. Життя

“Голос пропаганди” не має звучати у світі. Вважаємо недопустимою будь-яку співпрацю з носіями ворожих наративів, серед яких “почесне” місце займають російські діячі культури. Адже агресор використовує мистецтво як метод виправдання численних воєнних злочинів, серед яких вбивства цивільних українців, масовані та цілеспрямовані удари по житлових будинках, об’єктах інфраструктури, закладах та памʼятках культури”, – йдеться в дописі.

Міністерство підкреслило, що Анна Нетребко, яка відкрито підтримує режим Путіна і анексію Криму, є пропагандисткою російської імперської ідеології та співучасницею злочинів Росії, та закликало міжнародну спільноту не дозволити поширення російської пропаганди, яка намагається легітимізувати агресію і злочини Росії.

“Україна високо цінує підтримку, яку з перших днів повномасштабної війни надає нашій державі Італія на рівні держави, місцевої влади та  кожного громадянина. Ми впевнені, що заплановані виступи російської співачки є прикрою помилкою”, – додали у відомстві.

Нагадаємо, Нью-йоркський оперний театр “Метрополітен-опера” припинив співпрацю з Нетребко через її відмову публічно засудити президента РФ Володимира Путіна за розв‘язання війни Росії проти України. У Таллінні організатори також скасували концерт пропутінської співачки, який мав відбутися в листопаді.

У серпні 2023 року 51-річна сопраністка подала до суду, вона вимагає від театру компенсації в розмірі не менш ніж 360 тисяч доларів.

Як відомо, Нетребко була довіреною особою Путіна ще на президентських виборах – 2012 у Росії.

У грудні 2014 року співачка передала 1 мільйон рублів на відновлення театру “Донбас-опера” в Донецьку, що постраждав від обстрілів росіян. Тоді ж вона сфотографувалася з “головою парламенту Новоросії” Олегом Царьовим. МЗС Австрії тоді засудило вчинок співачки, згодом вона попросила вибачення за нього.

У лютому 2022 року, через два дні після початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну, Нетребко опублікувала в інстаграмі пост російською та англійською мовами, де заявила, що виступає “проти цієї війни”, і назвала себе “неполітичною людиною”. Водночас наголосила, що “примушувати артистів або будь-якого громадського діяча публічно висловлювати свої політичні погляди та засуджувати свою батьківщину неправильно”. 

30 березня Нетребко засудила війну з Україною та дистанціювалася від президента й уряду Росії. Наступного дня Новосибірський державний академічний театр опери та балету заявив, що скасовує заплановані виступи оперної співачки через її “засудження дій” Росії та “відмову від Батьківщини”.

8 квітня співачка записала відеозвернення, в якому пояснила, що не йшла і не піде проти своєї Батьківщини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter