Мін’юст звернувся до ЄСПЛ щодо звільнення українських моряків

Дата: 28 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що підконтрольне йому відомство від імені уряду звернулося до Європейського суду з прав людини з проханням ухвалити негайне рішення про звільнення Росією українських військовополонених.

Про це він сказав на засіданні Кабінету Міністрів у середу, повідомляє “Українська правда”.

За його словами, наразі Росія намагається застосувати до українських військовополонених свій кримінальний кодекс, що “суперечить здоровому глузду і всім нормам міжнародного права”.

“Наша чітка позиція, що вони є військовополоненими і до них мають застосовуватися всі гарантії захисту, які визначені Женевськими конвенціями. Ми звернулися від імені уряду до Європейського суду з прав людини з вимогою застосувати 39-те правило – це негайне рішення щодо звільнення незаконно захоплених українських громадян”, – додав він.

Міністр зазначив, що також протягом декількох днів уряд має ухвалити рішення щодо забезпечення фінансування і витрат на адвокатів, які потрібні сім’ям військовополонених і які представляють інтереси полонених українських військових на території окупанта.

Він наголосив, що зі свого боку Мін’юст надаватиме всю необхідну безкоштовну допомогу.

Раніше Омбудсман Людмила Денісова також повідомила, що, згідно з законом “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, усе грошове забезпечення військовополонених виплачуватиметься їхнім родинам. Але існує проблема з оплатою роботи їхніх адвокатів.

“Я попросила прем’єр-міністра Володимира Гройсмана надати доручення МінТОТ та всім причетним міністерствам, щоб вони якнайшвидше розробили проект закону “Про внесення змін до додатка №3 до Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” щодо поширення бюджетної програми за кодом 1601020 на військовополонених. Це дасть можливість поширити дію постанови уряду №328 для фінансування потреб родин військовополонених, в тому числі для оплати адвокатів”, – написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, увечері 25 листопада, коли українські судна проходили через Керченську протоку в Азовському морі, російські кораблі та катери почали переслідування, вимагаючи зупинитись і погрожуючи застосувати зброю.

Згодом російські військові захопили три українські кораблі, поранивши шістьох військовослужбовців. Як повідомив на засіданні РНБО голова Генштабу Віктор Муженко, усього на трьох захоплених суднах було 23 українські моряки, двоє з них тяжко поранені. Також Муженко зазначив, що зв’язок з військовими зник після захоплення кораблів.

Українських полонених, яких Кремль визнає пораненими (а це троє з шести, які є пораненими за версією України), за інформацією української влади, доставили до Москви. Водночас, за інформацією Федеральної агенції новин, троє українських військових перебувають у відділенні травматології Керченської лікарні №1.

27 листопада підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував на 60 днів кількох українських моряків, яких російські силовики затримали 25 листопада в Керченській протоці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter