“Міграційна криза в Білорусі” – гібридна війна Росії проти Європи – Кулеба

Дата: 12 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що Російська Федерація розпочала новий етап гібридної війни проти Європи та США.

Про це він заявив під час онлайн-брифінгу, передає кореспондент видання ZMINA

Дмитро Кулеба

За його словами, Москва пустила в хід різні типи гібридної зброї – газ, міграційні потоки, залякування та пропаганду.

“Немає зараз жодної так званої міграційної кризи в Білорусі. Є гібридна війна Росії проти Європи. Мета Москви полягає в тому, щоб створити проблеми та змусити решту світу розв’язувати їх спільно із собою. Україна завжди виступає за мир, справедливість та безпеку в Європі. Нам добре відомі російські методи, спрямовані проти цих цілей”, – сказав він.

Кулеба зазначив, що саме безпека буде ключовою темою його переговорів у Брюсселі 15 листопада, у яких він візьме участь.

“Йтиметься про практичні кроки підтримки України з боку наших партнерів на тлі ситуації вздовж українського кордону, в зоні збройного конфлікту на Донбасі, тимчасово окупованому Криму та в Придністровському регіоні Республіки Молдова. Ситуація серйозна, і ми працюємо над максимальною мобілізацією як усередині України, так і з нашими партнерами”, – зазначив міністр.

Нагадаємо, криза з біженцями на кордонах між Польщею, Латвією, Литвою та Білоруссю посилилася після примусової посадки літака Ryanair у Мінську в травні та заяв самопроголошеного президента республіки Олександра Лукашенка про те, що влада республіки більше не стримуватиме нелегальних мігрантів. Через збільшення їхньої кількості спочатку в Литві оголосили режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації, а пізніше аналогічний режим на кордоні запровадили Латвія і Польща. 

Люди, які опинились у пастці між Білоруссю та ЄС, перебувають у нелюдських умовах та вмирають. Раніше правозахисники за допомогою супутникових знімків з’ясували, що польська влада в серпні примусово повернула групу афганських мігрантів до Білорусі попри те, що до цього ці ж люди просили про захист у польського уряду.

Напередодні декільком групам мігрантів на білорусько-польському кордоні вдалося потрапити до ЄС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter