Мер Харкова порадив журналістці завести дітей у відповідь на питання про навчання в укриттях

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Міський голова Харкова Ігор Терехов під час пресконференції, відповідаючи на запитання журналістки місцевого видання MediaPort Тетяни Федоркової про можливість проведення занять у шкільних укриттях, спитав, чи має вона сама дітей. Коли та сказала, що не має, Терехов порадив спочатку завести дитину, а потім приводити її на навчання в укриття.

Про це сама журналістка розповіла в соцмережах.

Фото: “Детектор Медіа”

У коментарях до допису Федоркової її підтримали колеги та запропонували наступного разу почати пресконференцію з того, щоб розповісти про сімейний стан присутніх медійників, аби міський голова міг давати відповіді, а не переходити на особисте.

“Якщо чесно, я була вражена таким питанням. Я навіть не повірила, що я почула саме те, що почула. Та в мене є пропозиція – пропоную просто на наступний захід кожне запитання починати з такої короткої довідки – мовляв, дітей не маю, та не планую або маю дітей і задоволений/задоволена. Ні, ну а чого? Якщо людину цікавить таке, то чому б його не посвятити. І, до речі, хлопці також можуть долучитися”, – написала журналістка Ксенія Нечипоренко.

Згодом у коментарі “Суспільному” Тетяна Федоркова зазначила, що така практика спілкування з медійниками закріпилася у Харкові ще “за часів попередника Ігоря Терехова”.

“Мене це не образило, а навпаки, повеселило. Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади, особливо у відповідь на запитання, які викликають критику або резонанс. Уникнути цього можна було б, якби були нормальні роз’яснення, змістовні відповіді. В моєму випадку в спілкуванні з міським головою це спроби принизити на кожному кроці”, – сказала вона.

Водночас редакторка сайту компанії “Повага” Вікторія Кобиляцька переконана, що Терехов дозволив собі такий коментар, бо не міг дати аргументовану відповідь, тому вирішив “перевести стрілки” і запитав про дітей.

“Фактично маємо справу із менсплейнінгом. Це коли чоловіки поблажливо пояснюють щось жінкам, і з якогось дива вважаючи, що жінки нібито недостатньо розуміються на предметі розмови. Тобто чоловік уявляє себе “всезнайком”, вважає, ніби тільки його думка правильна, він у темі, все знає і розуміє, а ось жінка чогось не знає, і треба їй усе максимально доступно пояснити, знецінивши при цьому її досвід, знання та кваліфікацію”, – пояснила Кобиляцька.

Відомо, що це не єдиний скандал з мером Харкова, що стався останнім часом. Приміром, у листопаді минулого року у діях харківського міського голови, після скарг представників громадськості, знайшли ознаки порушення закону про мову.

Однак у квітні 2023 року суд не став карати Терехова за використання російської мови. Як ідеться в ухвалі, протокол щодо Терехова склали з помилками. Так, складали його без присутності позивача, без його попереднього виклику для складання документа та роз’яснення прав, а також без можливості надати пояснення та зауваження. 

Нагадаємо, що група агенцій Agama й агенція Talan Communications запустили соціальну кампанію під назвою “Залиш сексизм печерним людям”, яка висвітлює зв’язок між гендерним питанням і розвиненістю суспільства. Мета кампанії – привернути увагу до проблеми сексизму в Україні.

Головний висновок соціальної кампанії полягає в тому, що гендерна рівність – це ознака цивілізованого суспільства, а подолання сексизму на всіх рівнях – перший крок для країни, яка прагне опинитися на правильному боці.

Автори кампанії закликають долучатися до неї в соцмережах під хештегом #залишсексизм.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter