Мера Харкова можуть оштрафувати за порушення закону про мову

Дата: 18 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У діях Харківського міського голови Ігоря Терехова після скарг представників громадськості знайшли ознаки порушення закону про мову.

Про це повідомила активістка ініціативи “Мова.Харків” Маргарита Федоренко, яка отримала відповідь від мовного Омбудсмана Тараса Кременя.

Фото: Регіональна служба новин

“Інформую, що представником Уповноваженого із захисту державної мови повідомлено Харківському міському голові Ігорю Терехову про дату та місце розгляду матеріалів щодо встановлення наявності у його діях ознак складу адміністративних правопорушень за частинами першою, другою статті 188-52 КУпАП, – йдеться в документі.

Це означає, що міському голові загрожує штраф від 3400 до 6800 гривень. Про стягнення з мера активістка має отримати окреме повідомлення.

“Це не перше наше звернення до уповноваженого через Терехова, але це повідомлення про те, що вже складено провадження. Якщо складено провадження, то, відповідно, йому мають виписати штраф”, – зазначила Федоренко.

Відомо, що 15 листопада Терехов у спілкуванні з пресою перейшов на українську.

“Я вже думаю: “Якось незручненько, треба на українську переходити. Всьому свій час. Настав цей час, будемо переходити. Наші діти будуть розмовляти тільки українською мовою. Це вже зрозуміло”, – сказав він журналістам.

Активістка “Мова.Харків” пов’язує перехід очільника міста на державну мову, зокрема, з публічним та медійним тиском.

“У медійному просторі, де всі вже говорять тільки українською, коли Терехов у великій українській медійній площині говорить російською, це тисне на нього, адже це виглядає недоречно”, – підсумувала вона.

Нагадаємо, що в липні мовний Омбудсман оприлюднив звіт щодо застосування державної мови посадовцями. У ньому він зазначає, що президент Володимир Зеленський, радник керівника Офісу президента Олексій Арестович та голова Миколаївської ОДА Віталій Кім порушили закон про забезпечення функціонування української мови як державної. За це передбачаються штрафи до 12 тисяч гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter