Законопроєкт про медичний канабіс: хто матиме право вирощувати та реалізовувати

Дата: 14 Червня 2022
A+ A- Підписатися

На сайті Верховної Ради оприлюднили текст законопроєкту про регулювання обігу канабісу в Україні, зареєстрованого в парламенті 10 червня 2022 року.

Норми, прописані в документі, пояснила народна депутатка Ольга Стефанишина на своїй сторінці у фейсбуку.   

Джерело: pixabay.com

Якщо законопроєкт підтримають у Раді, то українським пацієнтам можна буде купувати, зберігати та вживати ліки на основі медичних конопель, а лікарям – призначати їх, написала вона.

Вирощувати та культивувати медичні коноплі на території України зможуть бізнес-структури. Український бізнес також отримає право перевозити та продавати такі ліки на території України.

Над розробленням препаратів працюватимуть наукові заклади державної, комунальної та приватної форм власності.

Щоб вирощувати медичні коноплі, буде потрібно отримати ліцензію та дозвіл поліції на використання приміщень. Водночас фірма мусить укласти договір з випробувальною лабораторією або мати її в себе на території.

Поліція матиме доступ до всіх цих об’єктів, а вона відбиратиме та досліджуватиме зразки.

Згідно із законопроєктом, до 1 січня 2033 року запроваджується нульова квота на ввіз до України сировини та речовин з канабісу.

Ліки з канабісом відпускатимуться українським пацієнтам лише за електронним рецептом. Виписуватимуть їх медзаклади всіх форм власності, зокрема й ФОПи з відповідною ліцензією.

Пацієнти-іноземці, яким показане лікування медичним канабісом, зможуть ввозити його до України в об’ємі, вказаному в рецепті.

Кожна партія медичних конопель та одиниці фасованої продукції мають бути марковані штрих-кодами. Також вводиться електронний реєстр переміщення сортів конопель та лікарських засобів.

За словами Стефанишиної, законопроєкт не запроваджує вільного обігу канабісу в Україні.

“Це буде обмежений і контрольований державою обіг для чітко визначених трьох цілей – медичні, промислові та науково-технічні”, – пояснила депутатка.

Вона наголосила на тому, що законопроєкт не звільняє від відповідальності за незаконний обіг канабісу.

Нагадаємо, що на початку червня 2022 року Кабінет Міністрів підтримав законопроєкт, що регулює обіг конопель у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності, щоб розширити доступ пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих унаслідок війни.

Торік Верховна Рада безрезультатно намагалася легалізувати медичний канабіс. За підрахунками авторів законопроєкту, який відправили на доопрацювання, на легалізацію медичних конопель в Україні чекає 2 мільйони пацієнтів.

Не підтримали легалізацію торік навіть попри заклики МОЗ, низки громадських діячів та активістів. Цього вимагала серед інших і мати чотирирічної дівчинки з тяжкою формою епілепсії Вікторія Мостовенко. Через чинну заборону вона змушена шукати шляхи, щоб купувати для доньки олію на основі медичного канабісу, дозволену в 60 країнах світу, але не в Україні. 

Організація Об’єднаних Націй ще два роки тому вилучила медичну марихуану зі списку небезпечних наркотичних засобів, таких як героїн. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter