Київський Марш рівності цього року відбудеться у вересні

Дата: 15 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Цьогорічний Марш рівності відбудеться в Києві 19 вересня. 

Про це повідомили в “КиївПрайді”. 

Учасниця Маршу рівності в Києві у 2019 році. Фото: ZMINA

Головною тематикою цьогорічного прайду стане безпека. За словами організаторів, учасники маршу вимагатимуть ухвалення законопроєкту №5488 щодо злочинів на ґрунті нетерпимості до ЛГБТ+ та інших груп, що вже роками потерпають від насильства. 

“Ми втомилися чекати змін та терпіти систематичні залякування, тиск, зриви мирних заходів, напади на активістів та активісток, ЛГБТ+-спільноту і людей, які просто хочуть бути собою. Ми вимагаємо змін тут і зараз, адже хочемо жити вільно у власній країні, щоб розбудовувати вільне суспільство та працювати на його благо без остраху за свою ідентичність”, – кажуть вони. 

Цього року активісти планують сформувати маніфест із вимогами реформ, змін, безпеки та свободи для громадян і громадянок. 

Проводити заходи в межах українського Прайд-місяця-2021 почнуть із 21 серпня. Відбуватимуться вони з дотриманням усіх карантинних вимог.

Учасники контракції під час Маршу рівності у 2019 році. Фото: ZMINA

“Ми просимо цього літа встигнути всіх охочих відвідати прайд-заходи провакцинутиватися задля колективного імунітету. Це важливо. Як це зробити, ви можете дізнатися на наших сторінках”, – закликали активісти. 

Минулого року на киян та гостей столиці чекав цілий місяць просвітницьких заходів на тему антидискримінації ЛГБТ-людей, який мав розпочатися 21 травня. Однак через пандемію та обмеження їх відклали та провели 22 червня перший в Україні Марш рівності в мережі. Цього ж дня активісти спільно з Dronarium та “Saatchi&Saatchi Україна” запустили над Києвом величезний веселковий прапор. Дрон з ним кружляв центральними вулицями столиці та облетів визначні пам’ятки. Згодом ця акція отримала срібло на міжнародному фестивалі у сфері реклами та креативу “Каннські леви”.

У червні минулого року над Києвом запустили величезний веселковий прапор. Скріншот з відео

Перший прайд в Україні мав відбутися ще 2012 року, проте тоді його скасували через небезпеку з боку ультраправих. Згодом проведення Маршу рівності почали активно підтримувати міжнародні партнери України й нечисленні українські політики та посадовці. Найбільший на сьогодні прайд відбувся в Києві у 2019-му. За словами організаторів, 8 тисяч людей вийшли в центр міста з плакатами під гаслом “Свобода. Єдність. Боротьба”. Тоді вперше підтримати прайд офіційно закликали в КМДА.

Раніше ZMINA докладно розповідала, коли і чому розпочали проводити прайди, чим український Марш рівності відрізняється від карнавалу в Сан-Паулу, а також чому ходу за права людини не слід називати “гей-парадом”.

Фотографія обкладинки: ZMINA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter