Майже 80% жінок-ВПО активно працевлаштовуються – дослідження

Дата: 04 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Близько 78% жінок з-поміж ВПО успішно працевлаштовуються на роботу в нових громадах.

Такими є результати дослідження “Дієвість політики підтримки економічної активності жінок-ВПО”, які презентували в “Укрінформі”.

Фото: Vecteezy

В опитуванні, яке проводилося у середині 2023 року у форматі фокус-груп та індивідуальних особистих інтерв’ю face-to-face в місцях компактного проживання ВПО, взяли участь 500 жінок-переселенок віком 18–59 років.

“Серед усіх опитаних жінок понад три чверті (78%) на момент дослідження працювали, 22% – не мали роботи. Більшість працюючих є найманими працівницями. Ведуть підприємницьку діяльність 16%, зокрема 12% зареєстровані як ФОПи, а 4% віднесли себе до самозайнятих, фрилансерок, які надають послуги без реєстрації”, – розповіла директорка аналітичного центру “Соціоконсалтинг” Ірина Демченко.

За її словами, тих жінок із числа внутрішньо переміщених осіб, які не шукають роботу та не працюють за власним бажанням, було усього 2% з вибірки.

Ще кілька відсотків – жінки, які мають обʼєктивні перешкоди на ринку праці, наприклад, дуже маленькі діти, проблеми з влаштуванням дитини в садочок, або догляд за родичами, які не в змозі самі себе обслуговувати.

“Усі інші активно включалися в пошук роботи на новому місці та знаходили її”, – зазначила Демченко.

Водночас, за словами керівниці відділу моніторингу та оцінки соціальних проєктів “Соціоконсалтинг” Наталії Булиги, лише 4% опитаних жінок не стикалися з проблемами на шляху до працевлаштування. Найголовніший фактор, про який кажуть майже 90% опитаних респонденток, – це низька оплата праці, а також незручний графік роботи, особливо для жінок, які мають дітей.

Експертка висловила занепокоєння наявною тенденцією щодо матеріального становища респонденток. Навіть серед тих, які працюють за наймом, 6% не може задовольнити базові фізичні потреби у їжі та одягу, а 51% опитаних зазначають, що заробітної плати на новому місці вистачає на їжу, а от купити одяг вже складно.

Нагадаємо, що з 1 березня поточного року уряд змінив правила виплат для ВПО. Тепер допомогу призначатимуть лише найуразливішим категоріям населення, щоб зробити її  адресною та оптимізувати бюджет. Деякі внутрішньо переміщені особи вже втратили виплати. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter