Майже 150 червонокнижних тритонів загинули, бо їх винесло з прісної в солону воду внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС

Дата: 14 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок затоплення, спричиненого підривом російськими військовими Каховської ГЕС, загинули щонайменше 149 тритонів.

Про це розповіли в Міністерстві захисту довкілля.  

Тритон на берегу Чорного моря. Фото: Міністерство захисту довкілля

Судячи з фото, загинули гребінчасті тритони. Вони занесені до Червоної книги хребетних Міжнародного союзу охорони природи, а також зараховані Конвенцією з охорони дикої флори й фауни та природного середовища існування в Європі до видів, що підлягають особливій охороні. 

Свою назву цей вид тритонів отримав завдяки високому гребеню вздовж спини й хвоста, який з’являється в самців у шлюбний період. Черевце тритона жовте або оранжеве, покрите чорними плямами, а візерунок індивідуальний для кожного. Особини цього виду можуть жити до 10 років, а інколи й кілька десятків. 

Гребінчастий тритон дуже чутливий до якості води.

Мертві тритони, яких знайшли працівники нацпарку “Тузлівські лимани”. Фото: Міністерство захисту довкілля

Загинули тварини через те, що прісними дніпровськими водами їх винесло на узбережжя солоного Чорного моря, де ці тритони не можуть жити. Окрім 149 мертвих тритонів, яких знайшли працівники нацпарку “Тузлівські лимани”, ще понад пів сотні тварин вдалося знайти живими, тож їх урятували. 

“Їх відвезли до Дунайського біосферного заповідника, де випустили на різних ділянках річки. Дорогу “вимушені переселенці” перенесли успішно. За оцінками фахівців, вони мають добре адаптуватися в дунайських водах”, – розповідають у Міністерстві захисту довкілля. 

Фото: Міністерство захисту довкілля

Однією зі статей, за якою українські правоохоронці розслідують підрив Каховської ГЕС, є “Екоцид”. Орієнтовні збитки довкіллю через підрив ГЕС становлять понад 55 мільярдів гривень. 

Під загрозою зникнення 30% природно-заповідного фонду Херсонщини, і вода вже зрівняла з водним дзеркалом нацпарк “Нижньодніпровський”. Він мав території, що входять до Смарагдової мережі Європи, тобто їх вважають найціннішими й охороняють європейським законодавством. 

Продовжується й обміління акваторії в нацпарках “Великий Луг” – на 4,2 метра та “Кам’янська Січ” – на 6 метрів. Підняття ґрунтових вод загрожує й Олешківським піскам – одному з найбільших піщаних масивів у сухостеповій частині Європи. Підрив росіянами дамби ГЕС спричинив також підтоплення близько 1200 гектарів території Кінбурнського півострова.

Російська агресія вже завдала екології збитків на кілька трильйонів гривень, тож екоактивісти закликають світ покарати Росію. Новини про те, як, наприклад, російські військові вбивають тварин, надходять з багатьох регіонів. На Київщині живцем спалили коней у кінно-спортивному комплексі, вбивали свійських та домашніх тварин на Чернігівщиніпоцілили в зоопарк у Миколаєві, а на Херсонщині російські солдати заради розваги повісили на своїй позиції червонокнижних хом’яків.

Українські посадовці називають природу мовчазною жертвою війни. 

Нагадаємо, що Україна вимагає від ООН визнати підрив Каховської ГЕС екоцидом та геноцидом українців.

ZMINA разом з експертами-екологами та правниками розбиралася, який вплив має війна на природу та як Україна може домагатися справедливості за злочини Росії проти довкілля. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter