Литва визнала ПВК “Вагнер” терористами

Дата: 14 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Сейм Литви визнав приватну російську військову компанію “Вагнер” терористичною організацією.

Про це повідомляє Baltic News Service. 

Будівля Сейму Литви

Підтримали відповідну постанову 117 парламентарів, тих, хто був проти або утримався, не було. 

У резолюції йдеться, що окрім участі в повномасштабному вторгненні в Україну члени ПВК допомагали Росії окупувати Крим у 2014-му, а згодом брали участь у військових діях на Сході України. Російських терористів помічали також у Центральноафриканській Республіці, Судані та Малі. 

Автори наголосили, що терористи є тіньовим інструментом російської влади та отримують безоплатну допомогу від неї, наприклад ракетні комплекси “Град”, танки, бронетехніку. Використовують терористи й іншу військову інфраструктуру, а готує їх Служба військової розвідки Росії.

Один з авторів резолюції Лаурінас Кашчюнас, який також головує в комітеті сейму з національної безпеки та оборони, сказав, що депутати “чітко заявляють, що військові дії російських квазідержавних структур, хай які обмежені вони були за масштабом, розглядатимуть як таку саму російську агресію”. 

“Для нас важливо не дозволити Росії стерти межу між війною і миром, нав’язати нам порядок денний гібридних загроз, коли в разі агресії Росія нібито не є відповідальною за діяльність нібито приватних військових і охоронних компаній. Вона є і буде відповідальною”, – додав він. 

Депутатка Вілія Алекнайте-Абрамікене висловила жаль, що сім’я та нащадки композитора Ріхарда Вагнера не звернулися до суду, щоб захистити ім’я свого знаменитого предка та не дозволити використовувати його терористичній групі. “Вагнерівці” називають своє ПВК “оркестром”, а самих себе “музикантами”. 

 
Такий вигляд має центр ПВК “Вагнер” у Санкт-Петербурзі. Фото: OLGA MALTSEVA / AFP VIA GETTY IMAGES

У підтриманій литовськими депутатами резолюції також ідеться про те, що в країні слід ухвалити закон про запобігання тероризму, що передбачатиме критерії, на основі яких затвердять список терористичних організацій. До тих, хто бере участь у діяльності терористичних організацій зі списку, застосовуватимуть санкції. 

Нагадаємо, що Верховна Рада ще на початку цього року визнала ПВК “Вагнер” міжнародною злочинною організацією та попросила світ наслідувати цей приклад. Керівнику ПВК Євгену Пригожину повідомили підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України та веденні агресивної війни. 

Питання визнання російської ПВК терористичною організацією обговорюють у Європарламенті, а у Великій Британії та Сербії юристи позиваються проти “вагнерівців” за тероризм і воєнні злочини в Україні.

Російські терористи безперешкодно вербували в’язнів у колоніях у Росії та на окупованих територіях України. Усіх їх таємними указами помилував Путін, а деяким ще й дають медалі “за відвагу”. 

Фотографія обкладинки: delfi.lt

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter