Литовський портал виклав фільм про протести в Білорусі, після чого білоруські силовики почали затримувати людей

Дата: 02 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Литовське медіа Delfi опублікувало документальний фільм білоруса Юрія Мамінова “Хроніки сьогодення”, що складається з документальних хронік протестів у Білорусі у 2020 році. Після цього силовики почали затримувати білорусів на батьківщині, яких змогли побачити в стрічці. 

ZMINA розповідає, що відомо. 

Стрічку виклали 24 липня, однак невдовзі після появи перших критичних коментарів видалили. Коментарі стосувалися того, що на кадрах обличчя не всіх протестувальників були приховані. 

Автор фільму, якого самого затримували у вересні 2020-го в Білорусі, каже, що не використовував у стрічці нові кадри, й переконує, що під час підготовки фільм тричі ретушували. 

“Мене затримували з цим телефоном (на який, між іншим, фільмував режисер події. – Ред.), мене допитували в КДБ, телефон забирали. Під час першого затримання мене забрали з квартири. Відео, фото, які там були, вони, найімовірніше, вилучили, як і в усіх інших”,говорить Мамінов. 

Копії стрічки швидко почали ширити, зокрема, на пропагандистських білоруських майданчиках та офіційних державних, як-от Головному управлінні боротьби з організованою злочинністю та корупцією. Працівники останнього відкрито погрожували людям у коментарях до фільму.

Публікували стрічку навіть правозахисники, щоб герої могли переглянути її та вжити заходів. 

Уже за кілька днів близький до силовиків республіки телеграм-канал виклав відео затримання чоловіка та жінки, які мимоволі стали героями кіно. Першого побачили у фрагменті, коли він ішов дорогою, а другу, ймовірно, упізнали за спільним фото. Чоловіку можуть закидати перешкоджання руху транспорту, втім остаточно стверджувати це не можна. 

Після появи фільму по допомогу до фонду солідарності білорусів BySol уже звернулися десятки людей. 

Нагадаємо, що станом на кінець минулого року в Білорусі тамтешні правозахисники налічили 1 448 політв’язнів і їхня кількість стрімко зростає.

Нещодавно в білоруській колонії побили політв’язня Віктора Бабарика, а також анонімно повідомили дружині про смерть політв’язня Сергія Тихановського. Щодо останнього, то рідні цю інформацію не можуть підтвердити. 

Також цього року в колонії помер білоруський блогер, засуджений за смайлик під карикатурою на Лукашенка, та художник Олесь Пушкін

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter