У Білорусі за нез’ясованих обставин помер політв’язень Алесь Пушкін

Дата: 11 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі за нез’ясованих обставин у реанімації помер політв’язень та художник Алесь Пушкін. 

Про це розповіла його дружина Яніна Демух

Фото: Вясна

Білоруські силовики затримали чоловіка у 2021 році за його картину, що висіла на виставці в Центрі міського життя в місті Гродно. Чоловік намалював портрет білоруського дисидента Евгена Жихаря з автоматом на плечі, а офіційно звинуватили його в нарузі над держсимволами та розпалюванні ворожнечі. 

Пушкіна відправили до колонії на п’ять років. 

Втім, художника силовики затримували ще в 1999 році, коли він провів, як його характеризують правозахисники з центру “Вясна”, “свій найвідоміший перфоманс”. Тоді художник привіз до адміністрації Лукашенка в Мінську тачку з гноєм, вивалив його, зверху поклав портрет самопроголошеного очільника країни й проткнув його вилами. 

Фото: Хартія97

Нагадаємо, що станом на кінець минулого року в Білорусі тамтешні правозахисники налічили 1 448 політв’язнів і їхня кількість стрімко зростає. Лише за один місяць 2022-го такими визнали щонайменше 40 білорусів та білорусок. 

Нещодавно в білоруській колонії побили політв’язня Віктора Бабарика, а також анонімно повідомили дружині про смерть політв’язня Сергія Тихановського. Щодо останнього, то рідні цю інформацію не можуть підтвердити. 

Також цього року в колонії помер білоруський блогер, засуджений за смайлик під карикатурою на Лукашенка. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter