Дружина білоруського політв’язня Тихановського отримала анонімний лист про його смерть у колонії

Дата: 05 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Лідерка білоруської опозиції та дружина опозиціонера Сергія Тихановського Світлана отримала лист від невідомих про ймовірну смерть чоловіка у в’язниці в Білорусі. 

Про це вона розповіла у твіттері. 

Фото: твіттер-акаунт Світлани Тихановської

Сергій Тихановський – автор ютуб-каналу “Країна для життя”, який викладав блоги про життя білорусів та висловлював невдоволення політикою Олександра Лукашенка

Затримали чоловіка в травні 2020-го в Гродні під час збору підписів як майбутнього кандидата в президенти країни. Тоді в натовпі нібито сталася штовханина, якої намагався уникнути Тихановський, однак його затримали та звинуватили в насильстві щодо міліціонера. За декілька годин до інциденту, як розповідають правозахисники, Лукашенко публічно розповів про випадок, подібний до того, що трапився невдовзі з Тихановським. 

Білоруські силовики закидали опозиціонеру “організацію масових заворушень”, “розпалювання соціальної ворожнечі”, “перешкоджання роботі ЦВК” та “організацію дій, що грубо порушують громадський порядок”. Вирок Тихановському оголосили в грудні 2021-го. 

Світлана Тихановська каже, що чутки про смерть її чоловіка з’являються не вперше. 

Востаннє я отримувала інформацію про свого чоловіка Сергія 9 березня. Відтоді я про нього нічого не знаю. Я не отримала жодного листа, і не було спілкування через адвоката”, – розповіла вона. 

Дружина політв’язня наголосила, що для твердження, що її чоловік мертвий, поки немає достатніх підстав. 

Нагадаємо, що станом на кінець минулого року в Білорусі тамтешні правозахисники налічили 1 448 політв’язнів і їхня кількість стрімко зростає. Лише за один місяць 2022-го такими визнали щонайменше 40 білорусів та білорусок. 

Правозахисники від 2020-го називають Білорусь однією з найнебезпечніших у світі країн, наприклад, для журналістів. Втім, небезпечним життя там є й для пересічних громадян. Вирок білоруського суду можна отримати за “неправильні” штори, катання на лижахкоментар про силовиків у мережі або ж листування з рідними.

Нещодавно в білоруській колонії побили політв’язня Віктора Бабарика

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter