Лише за тиждень у Києві зафіксували майже пів тисячі звернень щодо домашнього насильства

Дата: 21 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

У Києві за минулий тиждень соціальні служби та поліція зафіксували 451 звернення щодо домашнього насильства.

Про це розповіла заступниця голови КМДА Марина Хонда.

У Києві зросла кількість звернень про психологічну підтримку від чоловіків із суїцидальними настроями.Із початку…

Опубліковано Київська міська державна адміністрація – КМДА Вівторок, 21 квітня 2020 р.

Через карантин гаряча лінія КМДА із запобігання домашньому насильству стала працювати на декілька годин довше, щоб устигнути допомогти всім, хто звернувся. Уперше, за словами Хонди, психологи телефону довіри повідомили про нову динаміку, а саме на 20% зросла кількість звернень від чоловіків. 

“Як з’ясувалося, переважну більшість тривожить вимушене безробіття. Чоловіки втратили звичні ролі, не мають заробітку, як наслідок виникають сварки в родинах, образи, відчуття провини й безвиході. Психологи наразі мають один-два телефонних дзвінки на день, які стосуються саме суїцидальних намірів чоловіків”, – зазначила вона.

Заступниця голови КМДА також додала, що кількість випадків домашнього насильства за перший квартал 2020 року становить 5661. З них найбільше звернень надійшло від жінок – 4636. Від чоловіків та дітей зафіксували 1010 та 15 звернень відповідно. Від осіб з інвалідністю надійшло два звернення. За цей час правоохоронці встигли виписати 939 термінових заборонних приписів для кривдників.

Нагадаємо, що нещодавно Папа Римський Франциск закликав захистити жінок, які перебувають на самоізоляції через коронавірус, від домашнього насильства. Збільшення випадків домашнього насильства під час карантину раніше побачили й в ООН. Нещодавно Генсек організації закликав уберегти жінок від епідемії насильства, що поширюється разом з коронавірусом. У деяких країнах кількість жінок, що звертаються до служб підтримки щодо домашнього насильства, у період карантину подвоїлася. У Франції, наприклад, кількість скарг у поліцію зросла на 30%.

Відомо, що дві третини (67%) українок віком від 15 років зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства. Найчастіше кривдниками виступають партнери жертви. Майже три з десяти жінок (28%), у яких був партнер, кажуть, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства з його боку. 

Нещодавно МВС запустило спеціального чат-бота в Telegram @police_helpbot, щоб допомогти жертвам домашнього насильства. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter