Китайську журналістку, яка розповідала про епідемію ковіду в Ухані, ув’язнили на чотири роки

Дата: 28 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Окружний народний суд у Пекіні відправив за ґрати на чотири роки громадянську журналістку Жань Жан, яка розповідала про початок епідемії коронавірусу в місті Ухань у лютому поточного року.

Про це повідомляє The New York Times.

Жань Жан. Фото: Twitter

37-річна Жань Жан вирушила до Уханя на початку цього року, коли тільки почали з’являтися перші повідомлення про невідому хворобу. До того як стати громадянською журналісткою, жінка працювала юристкою та жила в Пекіні. Жан фільмувала переповнені лікарні в Ухані та критикувала місцеву та центральну владу за, на її думку, неправильну реакцію на пандемію. 

У травні жінка несподівано перестала виходити на зв’язок. Пізніше її друзі дізналися, що Жан заарештували та привезли до Шанхая, звинувативши в поширенні брехні. З червня журналістка розпочала голодування на знак протесту, однак в ізоляторі її насильно годували через ніс. 

На судовому засіданні, де Жан обрали міру покарання, вона перебувала на інвалідному візку. 

Окружний народний суд у Пекіні, який відправив за ґрати журналістку. Фото: NYT

Відомо, що Жан не перша китайська журналістка, на яку влада країни тисне через інформування людей про пандемію коронавірусу. У лютому в Ухані також зник журналіст Чен Цюші, який писав про ситуацію в місті, зокрема про те, що в китайських лікарів бракує ресурсів для боротьби з хворобою. У травні влада повідомляла, що чоловік перебуває з рідними, однак під пильним наглядом. 

Також у лютому китайська влада вислала трьох журналістів The Wall Street Journal за критичну колонку на сайті медіа. У матеріалі під назвою  “Китай – справжній хворий Азії”, який вийшов у рубриці “Думки”, йшлося про боротьбу коронавірусом в країні та, зокрема, стверджувалося, що влада приховує реальні масштаби проблеми.

З тиском через повідомлення інформації, яка не збігається з офіційною позицією влади щодо коронавірусу, стикаються журналісти не тільки в Китаї, але й у Росії. Через це міжнародна організація “Репортери без кордонів” закликала владу країни не переслідувати медіників, звинувачуючи їх у брехні.

Нагадаємо, що, на думку генсека НАТО Єнса Столтенберга, Росія і Китай скористалися пандемією для поширення власної пропаганди. За словами експертів з Оксфордського інституту інтернету, обидві країни відповідальні й за поширення 90% фейків про коронавірус у світі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter