У Китаї зник журналіст, який висвітлював життя людей у закритому на карантин місті Ухань

Дата: 13 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

У Китаї зник журналіст Чен Цюші, який висвітлював ситуацію з коронавірусом в охопленому хворобою місті Ухань.

Про це повідомили в Комітеті захисту журналістів.

 

Чоловік зник після того, як збирався зробити репортаж із однієї з місцевих лікарень, де мали лікувати хворих на вірус людей. До цього Цюші писав про ситуацію в місті, зокрема розповідав у своїх сюжетах про те, що в китайських лікарів бракує ресурсів для боротьби із хворобою. 

“Влада в Ухані повинна сказати, чи є у них журналіст Чен Цюші. Якщо так, то його слід негайно звільнити. Китай, здається, не засвоїв чіткого уроку, що втаємничування правди про хворобу, яка поширюється, лише погіршить ситуацію”, – заявив координатор азійської програми в комітеті Стівен Батлер.

Невдовзі після початку спалаху коронавірусу медіа почали писати, що в Китаї намагаються боротися з людьми, які повідомляють про неспроможність влади в боротьбі з вірусом. Так, одного чоловіка в портовому місті Тяньцзінь нібито затримали на десять днів за те, що він “зловмисно опублікував агресивну, образливу промову проти медичного персоналу” в місцевій соціальні мережі. 

Нагадаємо, що в січні Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила поширення коронавірусу 2019-nCoV медичною надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Як відомо, уряди авторитарних країн часто переслідують блогерів та журналістів, які транслюють думки, що відрізняються від офіційної позиції цих держав. Нещодавно міжнародна організація “Репортери без кордонів” повідомила про тиск влади Ірану на журналістів, які висвітлювали катастрофу літака МАУ, що сталася на початку поточного року. 

Співробітники розвідки допитали щонайменше 21 журналіста. Усім їм погрожували та вимагали від них закрити свої акаунти в соцмережах, де вони, зокрема, вибачалися перед людьми за поширення “брехні влади” щодо катастрофи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter