НАТО: Росія і Китай скористалися пандемією для поширення пропаганди

Дата: 17 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Росія і Китай використали пандемію коронавірусу для поширення неправдивої інформації, зокрема про країни НАТО.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на інтерв’ю генсека НАТО Єнса Столтенберга виданню El Pais.

Росія та Китай, за словами Столтенберга, поширювали фейки для підриву демократичних інститутів у країнах-членах альянсу. 

“Ми бачили, як Китай і Росія вказали, що вірус був створений союзними країнами. Кіберпростір і соціальні мережі також використовувалися для поширення неправдивих звинувачень”, – сказав Столтенберг.

Він додав, що НАТО відповіло на пропаганду наданням фактів.

“НАТО може багато зробити, але в підсумку найпотужнішою зброєю проти дезінформації є вільна і незалежна преса”, – сказав генсек.

Нагадаємо, що, за словами керівника Оксфордського інституту інтернету Філіпа Гауварда, Росія й Китай відповідальні за 92% дезінформації у світі щодо коронавірусу. Боротися з коронавірусними фейками ще на початку пандемії почала американська компанія Google. Вона заборонила публікувати на відеохостингу YouTube матеріали з неправдивою медичною інформацією, що суперечить офіційним відомостям про коронавірус, які поширює Всесвітня організація охорони здоров’я та місцеві органи охорони здоров’я. 

Нові правила, наприклад, забороняють розповідати, що відмова від азійської кухні захищає від коронавірусу або ж про те, що затримування дихання може застосовуватись як діагностичний тест на COVID-19. Видалятимуть і відео, в яких заперечують важливість соціального дистанціювання чи розповідають про те, що коронавірус спричиняє випромінювання веж 5G. Під заборону потрапила й реклама профілактичних або діагностичних методів, які не схвалила ВООЗ.

Відомо, що з початку запровадження карантину СБУ викрила 207 інтернет-агітаторів, які поширювали фейки про коронавірус.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter