Китайському активісту Їлісену Аєркену, який переховується від влади КНР, відмовили у наданні притулку

Дата: 02 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Міграційна служба відмовила у наданні статусу біженця або особи, яка потребує додаткового захисту, громадянину Китаю Їлісену Аєркену, який тікає від переслідувань влади КНР. 

Про це повідомив у фейсбуку координатор Українського центру вільного Гонконгу Артур Харитонов.

Фото: фейсбук-сторінка Артур Харитонов

Наприкінці жовтня Аєркена погодились віддати на поруки активістам з Ліберально-демократичної ліги України. Чоловіка три місяці утримували у спецкамері, однак попри рішення суду про негайне звільнення спецустанова у Волинській області відмовилась везти його на суд до Львова нібито через відсутність машин. 

“Нам довелося самостійно організовувати логістику, і лише вчора, 1 листопада, ми змогли доставити Їлісена до Києва – після 3 місяців юридичних воєн”, – розповів Харитонов. 

2 листопада Їлісен разом з поручителями пішов в управління Міграційної служби, де їм повідомили про відмову. 

“Що найбільш огидне: Міграційна служба ухвалила рішення ще 23 вересня 2021 року!” – зазначає Харитонов. 

Координатор Українського центру вільного Гонконгу запевняє, що активісти подаватимуть позов до міграційної служби в ОАСК.

Правозахисники кажуть, що Україна не є безпечною третьою країною, адже система надання притулку тут демонструє низку порушень прав людини.

Їлісен Аєркен не перший активіст із Китаю, якого переслідує комуністичний режим, в Україні. У липні поточного року стало відомо, що спецслужби КНР погрожували викрасти 19-річного політичного біженця Ван Цзіньюя.

Нагадаємо, що головою Державної міграційної служби призначили Наталію Науменко. На посаді заступниці голови ДМС посадовиця радила правозахисникам та громадськості, критикуючи роботу відомства, розуміти, що “поряд із правами людини є ще національна безпека”. Схвально вона висловлювалась й щодо заборони у Німеччині діяльності партії “Хізб ут-Тахрір”, представників якої наразі в окупованому Криму переслідує Росія – у РФ діяльність організації визнали терористичною 2003 року.

Раніше ZMINA розповідала про те, які недоліки бачать у роботі міграційної служби правозахисники. 

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Артур Харитонов

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter