Спецслужби КНР переслідували політичного біженця на території України

Дата: 21 Липня 2021
A+ A- Підписатися
Спецслужби КНР переслідували 19-річного політичного біженця Ван Цзіньюя та його наречену на території України. Йому погрожували “викраденням” до комуністичного Китаю.
 
Про це повідомляє Associated Press.
 
Ван Цзіньюй

Причиною переслідування Вана стала критика військової агресії Китаю проти Індії, яку він опублікував у підконтрольних комуністам соціальних мережах. Окрім цього, хлопець із 2019 року підтримував боротьбу Гонконгу за свободу.

Комуністичні каральні органи звинуватили його в “підриві” комуністичної влади. Це звинувачення завжди використовується для знищення демократів, правозахисників, дисидентів, а також для виправдання злочинів проти людства.

Навесні цього року йому вдалося досягнути Дубаї, ОАЕ, але там Вана з невідомих причин затримала місцева поліція. Як повідомляється в новині інформаційного агентства США Associated Press (AP), на території Еміратів також діяли китайські спецслужби – через свої посольства, однак через відсутність необхідних угод між ОАЕ та КНР комуністи не змогли завдати хлопцеві суттєвої шкоди.

Після втручання в ситуацію світових медіа хлопцеві вдалося залишити Емірати, з яких він вилетів до Туреччини. З огляду на пандемічні обмеження Ван вирішив зробити наступну зупинку в сусідній державі, тобто в Україні.

Однак, згідно з інформацією, яку отримали журналісти Associated Press, китайські спецслужби почали переслідувати Вана на території України.

Зокрема, він отримав повідомлення від Компартії Китаю, в якому йшлося про те, що їм відомо, що хлопець та його наречена перебувають в Україні. Крім того, спецслужби КНР точно знають місце перебування Вана. Вони також підкреслили, що між Україною та КНР діє угода про екстрадицію.

“Ухвалений у Пекіні закон про нацбезпеку для Гонконгу має суперекстериторіальну дію: він поширюється на всіх людей на планеті, які в той чи інший спосіб виступають на підтримку Гонконгу. Фактично те саме стосується Тибету або підтримки уйгурського народу. Діяльність спецслужб КНР на території України, зокрема “неформальним” шляхом, є кричущою новиною, яка може бути підтвердженням найгіршого – актуалізації угоди Януковича з Китаєм 2011 року, згідно з якою Україна надала дозвіл китайцям “карати” тих, хто виступає проти Комуністичної партії Китаю”, – коментує цей випадок Артур Харитонов, президент громадської організації “Ліберально-демократична ліга України” та головний координатор проєкту Free Hong Kong Center.

Наступним листом комуністи повідомили, що вже підготували заходи, якщо пара знову втече: йдеться про заходи, які б мали відбутися на території України.

Через загрозу викрадення Вану довелося негайно залишити територію нашої держави для пошуку притулку в Нідерландах – втечу з України допоміг організувати голова правозахисної організації “ChinaAid”.

Нагадаємо, Україна відкликала свій підпис під проєктом резолюції Ради з прав людини ООН про засудження дискримінації комуністичним Китаєм уйгурів у Сіньцзяні. Це сталося після дзвінка з КНР про те, що Пекін заблокує постачання щонайменше 500 тисяч доз китайської вакцини.

Фотографія обкладинки: Associated Press

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter