Україна відкликала підпис під документом ООН на підтримку уйгурського народу

Дата: 26 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Україна відкликала свій підпис під проєктом резолюції Ради з прав людини ООН про засудження дискримінації комуністичним Китаєм уйгурів у Сіньцзяні. 

Про це повідомляє інформагенція “Associated Press”, посилаючись на власні джерела.

У вівторок 22 червня на засіданні Ради за прав людини у Женеві Україна підтримала ініціативу Канади та понад 39 інших демократичних союзників про забезпечення негайного доступу незалежних спостерігачів до окупованого Східного Туркестана, де нині відбувається геноцид уйгурів та облаштовуються комуністичні концтабори.

Однак, уже у четвер 24 червня Україна відкликала свій підпис після дзвінка з КНР про те, що Пекін заблокує постачання щонайменше 500 000 доз китайської вакцини.

У той самий день посол КНР на заході до 100-ї річниці Комуністичної партії Китаю оголосив про “безвіз” від України для китайців.

Таке відкликання, за джерелами цієї авторитетної інформагенції США, сталося нібито через погрози Китаю припинити постачання в Україну вакцин проти коронавірусу. По-перше, це пряме підтвердження використання комуністичним Китаєм коронавірусу та обставин пандемії як бактеріологічної зброї. Для силового просування власних зовнішніх інтересів. По-друге, це означає що така зброя успішно працює. Зокрема через нездатність України, через рік після початку пандемії збалансувати власну політику щодо вакцинації. Та нездатність протистояти погрозам комуністичних дипломатів. По-третє, і це найгірше, Україна наразі потрапила в дуже сумну зовнішньополітичну ситуацію», – написав у фейсбуці професор, науковий консультант адвокатського об‘єднання “Вarristers” Борис Бабін.

Він також зазначив, що Україна не може водночас говорити про дискримінацію кримських татар з боку РФ і при цьому, хоча й під тиском “торгувати” власним підписом з питання дискримінації уйгурів КНР.

Раніше уряд КНР не наважувався тиснути на женевські дипломатичні кола, тому кейс України став першим, коли Пекін пішов на шантаж та погрози задля приховування злочинів проти людства – у цей раз ціною життя та здоров’я українців“, – написав у фейсбуці Артур Харитонов, президент громадської організації “Ліберально-демократична ліга України” та головний координатор проєкту Free Hong Kong Center. 

Уряд України наразі відмовився коментувати це питання.
 
Нагадаємо, що Україна підписала договір з Китаєм на постачання 1,9 мільйона доз вакцини CoronaVac від компанії Sinovac Biotech. При цьому постачання вакцини в Україну почалися з запізненнями та в менших обсягах, ніж планувалося. Згідно з даними МОЗ, станом на 22 червня, Україна отримала понад 1,7 млн доз вакцини CoronaVac.
 
Фотографія обкладинки: “Радіо Свобода”
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter