Ужгородський суд на шість місяців арештував китайського активіста Йілісена Айеркена

Дата: 13 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Ужгородський міський суд задовольнив адміністративний позов прикордонників та на шість місяців затримав громадянина Китаю Йілісена Айеркена до вирішення питання про визнання його біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту в Україні. 

Про це інформує пресслужба суду. 

Повідомляється, що суддя встановив, що 10 серпня 2021 року чоловіка затримали через незаконний перетин державного кордону з України в Словацьку Республіку. Його затримали згідно з  вимогами статті 263 КУпАП через порушення вимог ст. 9 та 12 Закону “Про Державний кордон України”.

Пресслужба суду повідомляє, що Айеркен на території України подав заяву до Державної міграційної служби про визнання його біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

Йілісен Айеркен – 24-річний казах за походженням, однак він є громадянином КНР з округу Сіньцзян. Як розповів координатор Українського центру вільного Гонконгу Артур Харитонов, активіст працював з уйгурами, яких переслідує влада Китаю, та виступав проти політики поміщення їх у так звані “табори перевиховання”, примусової стерилізації жінок, тортурів, використання примусової праці.

У серпні поточного року, коли Айеркен зрозумів, що йому загрожує небезпека у КНР, він втік до Словаччини, проте невдовзі його депортували в Україну. 

Айеркен не перший активіст з Китаю, якого переслідує комуністичний режим на території України. У липні поточного року стало відомо, що спецслужби КНР погрожували викрасти 19-річного політичного біженця Ван Цзіньюя.

Правозахисники говорять, що Україна не є безпечною третьою країною , адже система надання притулку тут демонструє низку порушень прав людини.

Новини про видавання владі різних держав людей, що шукають притулку в Україні, з’являються доволі часто. 2018 року Генеральна прокуратура екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва до Російської Федерації за запитом ФСБ. Про тиск з боку СБУ повідомляла й низка турецьких дисидентів, які переховувалися тут від переслідувань влади Реджепа Ердогана.

На початку поточного року Україна з порушенням міжнародних норм видала Туреччині двох опозиціонерів Саліха Фідана та Самета Гуре.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter