Китайського активіста Їлісена Аєркена передали на поруки українським активістам

Дата: 27 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Громадянина Китаю Їлісена Аєркена, який тікає від переслідувань влади КНР, передали на поруки активістам з Ліберально-демократичної ліги України.

Про це повідомив у фейсбуку координатор Українського центру вільного Гонконгу Артур Харитонов.

Їлісен Аєркен. Фото: “Радіо Свобода”

Відповідне рішення ухвалив Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові. Судді погодилися з доводами активістів, які просили передати їм громадянина КНР на поруки. 

“Ми знаходимося на постійному зв’язку з правозахисниками та політиками з усього світу, що слідкують за цією справою та вимагають звільнення Аєркена”, – переконує Харитонов. 

Координатор Українського центру вільного Гонконгу зазначив, що Аєркен вже прямує до Києва після трьох місяців утримання в спецкамері.

Їлісен Аєркен – 24-річний казах за походженням, однак він є громадянином КНР з округу Сіньцзян. Як розповів координатор Українського центру вільного Гонконгу Артур Харитонов, активіст працював з уйгурами, яких переслідує влада Китаю, та виступав проти політики поміщення їх до так званих “таборів перевиховання”, примусової стерилізації жінок, тортур, використання примусової праці.

У серпні поточного року, коли Аєркен зрозумів, що йому загрожує небезпека в КНР, він утік до Словаччини, проте невдовзі його депортували до України.

Аєркен разом із захисниками під час одного із засідань суду. Фото: zakarpattya.net.ua

Аєркен не перший активіст із Китаю, якого переслідує комуністичний режим на території України. У липні поточного року стало відомо, що спецслужби КНР погрожували викрасти 19-річного політичного біженця Ван Цзіньюя.

Правозахисники кажуть, що Україна не є безпечною третьою країною, адже система надання притулку тут демонструє низку порушень прав людини.

Новини про видавання владі різних держав людей, що шукають притулку в Україні, з’являються доволі часто. 2018 року Генеральна прокуратура екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва до Російської Федерації за запитом ФСБ. Про тиск із боку СБУ повідомляла й низка турецьких дисидентів, які переховувалися тут від переслідувань влади Реджепа Ердогана.

На початку поточного року Україна з порушенням міжнародних норм видала Туреччині двох опозиціонерів Саліха Фідана та Самета Гуре.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter