Кислиця: усунення Росії з Радбезу ООН чи позбавлення її права вето не допоможе зупинити війну в Україні

Дата: 10 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Росія – це злочинний режим, який зневажає міжнародне право, рішення суду ООН, інших міжнародних судів чи навіть Радбезу. 

Тому, навіть якщо Україні вдасться виключити РФ з Ради безпеки ООН чи хоча б позбавити її права вето, а країни-члени підтримають резолюцію, яка вимагатиме припинити війну, Росія не виконає цих вимог та не згорне бойових дій.

Про це заявив постійний представник України в ООН Сергій Кислиця в інтерв’ю BBC. Україна.

Фото: Постійне представництво України при ООН

Сергій Кислиця наголосив, що Росія порушує будь-які приписи не через те, що Статут ООН, рішення Радбезу чи міжнародне право загалом недосконалі, а через відсутність механізмів контролю за їх виконанням.

“Тому на виході має бути система, яка не лише здатна ухвалювати правильні рішення, а ще й втілювати у життя такі рішення”, – зазначив постпред України в ООН.

Тож перемога України у війні проти Росії чи поразка матиме вплив на світову спільноту загалом, додав дипломат.

“Йдеться про те, чи цивілізований світ програє тим силам, які готові відчайдушно зламати все і натомість збудувати світ, у якому вони матимуть перевагу”, – підкреслив Кислиця.

Росія вже має певні привілеї на міжнародній арені.

За словами Постійного представника України в ООН, Радбез нині виконує функції, що були покладені на неї під час Ялтинської конференції у лютому 1945 року, а саме – захищати країни-переможниці від обвинувачень маленьких держав. Такого розподілу сил добився Сталін під час тодішньої конференції, наголосив Кислиця. Тому нині, по суті, Радбез працює на захист Росії.

Водночас це не означає, що Україна має вийти з ООН. 

Це якраз те, що від нас би очікували наші опоненти й наші вороги”, – додав дипломат.

Водночас, підкреслив він, будь-які реформи в ООН чи зміни до Статуту організації можливі лише за умови абсолютної згоди з ними постійних членів.

Однак, попри політичну, військову чи фінансову допомогу Україні з боку багатьох країн–постійних членів ООН, жодна з цих держав наразі не готова порушити питання про долю та місце Росії в організації, зазначив Кислиця.

Нагадаємо, цього вересня міністерка закордонних справ Нової Зеландії Наная Махута під час виступу на Генеральній Асамблеї ООН заявила, що агресія Росії до України та одночасна присутність РФ в Раді безпеки підривають довіру світу до ООН загалом.

Фелікс Марадіага, президент Фонду свободи Нікарагуа під час конференції “Глобальний Крим. Зрозуміти Україну через Південь” зазначив, що право вето Росії в Радбезі ООН – це відверта наруга над потерпілими від воєнних злочинів РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter