“Куди ви наших дітей привели?”: матері в ОРДО влаштували пікет під військовою частиною, де бойовики утримували їхніх синів-студентів

Дата: 01 Червня 2022
A+ A- Підписатися

На території тимчасової окупованої Донеччини жінки влаштували пікет під будівлею однієї з військових частин, де утримували їхніх синів-студентів, щоб відправити на війну проти України. Через супротив матерів бойовикам довелося відпустити насильно мобілізованих. 

Про це розповіли в Головному управлінні розвідки Міноборони. 

Чоловіки в так званому “пункті мобілізації” в окупованому Донецьку. Фото: Reuters
 
У перехопленій українськими розвідниками розмові бойовик з так званої “ДНР” розповідає російському військовому про протести, які відбулися в 115 батальйоні армії окупантів. Судячи з його слів, через невдоволення жінок, чиїх синів-студентів насильно мобілізували, останніх почали відпускати з території військової частини, де до цього утримували. 

“Приїхали їхні матері, подруги та влаштували протести. Типу, п*дараси, незаконна мобілізація, типу, ви ох*їли, куди ви наших дітей привели?” – переказує слова жінок бойовик. 

Також він розповів про те, що відправлених під Маріуполь насильно мобілізованих чоловіків з Донеччини російські військові не вважають резервістами, а називають їх добровольцями:

“Ну тут бачиш, повний безлад відбувається. Як нам у Маріуполі сказали, коли ми були? Коли на “передок” кинули, пацани стали обурюватися: “Є*ать, ми резервісти, а йдемо на “передки” ще й у першій лінії. А нам сказали, що ви не резервісти, ви добровольці. Всі, хто тут, сюди прийшли добровільно”. 

У відповідь російський військовий розповів бойовику, що в РФ також чимало охочих уникнути відправлення на війну до України: “В аеропорту в нас також і “самострілів” вистачає. Також ніхто не хоче їхати сюди”.

ZMINA раніше вже розповідала про пікети жінок, невдоволених примусовою мобілізацією на окупованих територіях Донбасу. Один з таких відбувся в тимчасово окупованому російськими військовими місті Ровеньки на Луганщині, а інший – у Луганську. 

Росія примусово мобілізувала з ОРДЛО, ймовірно, десятки тисяч чоловіків віком від 18 до 65 років і використовує їх серед іншого для визначення вогневих позицій ЗСУ – фактично як “гарматне м’ясо”.  Українська влада радить таким чоловікам здаватись у полон за першої ж можливості. До прикладу, так вчинили студенти з окупованої Донеччини, які невдовзі після цього розповіли, що бойовики погрожують рідним, які переховують чоловіків, ув’язненням. 

Своєю історією переховування від примусової мобілізації на Донеччині поділився зі ZMINA 21-річний Кирило. Хлопець майже місяць жив у повній ізоляції у квартирі в Донецьку, про яку знала лише його мама, а потім таємним шляхом виїхав до Росії, через яку потрапив до Естонії. 

Примусова мобілізація на захоплених РФ територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції. Стаття суворо забороняє окупаційній державі змушувати осіб, які перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах.

Фотографія обкладинки: Eduard Korniyenko / EPA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter