Кримський політв’язень Ленур Сейдаметов потребує операції

Дата: 08 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Кримський політв’язень, житель Сімферополя Ленур Сейдаметов, якого росіяни незаконно ув’язнили на 13 років в так званій “справі “Хізб ут-Тахрір”, потребує термінової медичної допомоги: у в’язниці в нього виявили кісту Бейкера в колінному суглобі, також йому необхідне хірургічне втручання в нижньому відділі хребта.

Про це пише “Кримська солідарність” із посиланням на його дружину Аджире Сейдаметову.

Ленур Сейдаметов. Джерело: Кримська солідарність

2 листопада політв’язня вивезли до тюремної лікарні при колонії Липецької області. Аджире розповіла, що на госпіталізацію засуджений чекав півтора місяця.

У лікарні в нього взяли аналізи та зробили комп’ютерну томографію. Хірург, який оглянув Сейдаметова, підтвердив, що операція потрібна.

Через кісту в колінному суглобі чоловік не може довго сидіти й лежати. Крім того, Ленур Сейдаметов скаржиться на втрату слуху в одному вусі.

Кримського татарина етапували до в’язниці міста Єлець Липецької області із СІЗО Новочеркаська 10 січня 2023 року, після розгляду апеляції на вирок російського суду.

До арешту Ленур Сейдаметов працював продавцем на ринку, потім будівельником та зубним техніком. Із 2020 року надавав послуги вантажоперевезень у Сімферополі.

17 лютого о четвертій годині ранку в Криму відбулися масові обшуки в Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі Криму. Сейдаметова разом з Тимуром Ялкабовим, Азаматом Еюповим, Яшаром Шихаметовим, Ернестом Ібрагімовим та Олегом Федоровим після проведення слідчих заходів за місцем проживання в їхніх будинках доставили до УФСБ Криму. Після цього їх узяли під варту та відправили на судово-психіатричні експертизи.

22 березня 2022 року Південний окружний військовий суд оголосив вирок Тимуру Ялкабову та Ленуру Сейдаметову. Кримськотатарським активістам призначили строки ув’язнення 17 та 13 років у колонії суворого режиму. 

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт і не закликали інших до терористичних дій.

Захист і самі підсудні називають процес сфабрикованим і пов’язують арешти з вираженням громадянської позиції та публічною критикою силових структур за репресії щодо інших кримських татар.

Нагадаємо, що ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” заборонено в Росії з 2003 року. На території України та більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Правозахисники вважають, що це рішення про заборону в РФ ухвалене необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона звинувачення, а саме ФСБ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter