Кримський політв’язень Богдан Зіза просить Зеленського про його обмін

Дата: 12 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Кримський активіст Богдан Зіза, якого Росія ув’язнила 17 травня 2022 року за акцію протесту в Євпаторії, просить президента України Володимира Зеленського про обмін його та інших політв’язнів, що знаходяться на території тимчасово окупованого Криму та на території Росії.

Про такий заклик повідомив правозахисний проєкт “Webogdanziza на підтримку Богдана Зізи в інстаграмі.

Фото з соцмереж

Проєкт також повідомив, що з дня на день Росія етапує політв’язня з тимчасово окупованого Криму  на територію Росії, де відбудеться черговий суд.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Нагадаємо, Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону у вересні 2020 року ухвалив вирок у другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір”.

Незаконне “управління ФСБ Республіки Крим” затримало кримчанина Богдана Зізу 17 травня 2022 року. Його звинуватили в тому, що він у ніч проти 16 травня облив жовтою та блакитною фарбами вхід до будівлі “адміністрації” Євпаторії.

18 травня так звана “суддя” незаконного “Євпаторійського міського суду” Тетяна Ротко заарештувала Зізу на два місяці за ч. 1 ст. 20.3.3 Кримінального кодексу РФ (“дискредитація російських збройних сил”).

На початку червня рішення “суду” першої інстанції про утримання під вартою Зізи залишила чинним “суддя” незаконного “Верховного суду республіки Крим” Олена Спасьонова. До того ж Богдана Зізу не звинувачували в тероризмі, йому ставили в провину лише ч. 3 ст. 30 КК РФ (замах на злочин) і ч. 2 ст. 167 (навмисне знищення чи пошкодження чужого майна). Однак Росфінмоніторинг долучив політв’язня до оновленого “переліку терористів і екстремістів”.

У листопаді російські “слідчі” в тимчасово окупованому Криму додали до обвинувачення в тероризмі художнику ще дві нові статті.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter