Кримському політв’язню з астмою Тимуру Ялкабову не видавали інгалятори у російській в’язниці

Дата: 22 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Політвʼязню з хронічною астмою, кримському татарину Тимуру Ялкабову не видавали інгалятори у в’язниці №1 Димитровграда Ульяновської області (РФ), поки у нього не стався напад.

Про це повідомила його дружина Аліє Муждабаєва, пише “Кримська солідарність”.

Тимур Ялкабов. Джерело: “Кримська солідарність”

Інгалятори купили та відправили бранцю Кремля його родичі, оскільки медичні препарати, які йому пропонували у медико-санітарній частині в’язниці, чоловіку не підходили та не знімали напади бронхіальної астми.

Те, що Тимуру не видавали ліки, які вислала йому родина, керівництво російської в’язниці пояснило тим, що тюремний лікар був у відпустці.

Лише після чергового нападу астми у політв’язня тюремники дістали із посилки один інгалятор.

“Лікар вийшов у вересні з відпустки й тільки тоді йому віддали всі ліки”, – уточнила Аліє.

Вона також розповіла, що Ялкабова в тюрмі відвідав адвокат. Кримський татарин розповів йому, що за час перебування у в’язниці у нього з’явився біль у суглобах та колінах.

Також Ялкабов поскаржився на проблеми з магазином для ув’язнених, зокрема, на тривалі затримки з видачею покупок, які почалися з серпня нинішнього року.

Тимур Ялкабов – пекар-кондитер із Сімферополя. 17 лютого 2021 року співробітники ФСБ Росії провели у будинках кримських татар мусульман масові обшуки – у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі Криму.

Ялкабова разом із Ленуром СейдаметовимАзаматом ЕюповимЯшаром ШихаметовимЕрнестом Ібрагімовим та Олегом Федоровим після проведення слідчих заходів за місцем проживання доставили до УФСБ Криму. Після цього затриманих ув’язнили та відправили на судово-психіатричні експертизи.

Затриманих звинуватили в “організації діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”, “приготуванні до злочину та замаху на злочин”, “діях, створених задля насильницького захоплення влади чи насильницького утримання влади, порушення Конституції РФ”.

22 березня 2022 року Південний окружний військовий суд засудив Ялкабова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до здійснення терористичних дій.

Захист і самі підсудні називають процес сфабрикованим і пов’язують арешти з вираженням громадянської позиції та публічною критикою силових структур за репресії щодо інших кримських татар.

Ісламська політична партія “Хізб ут-Тахрір” у Росії заборонена з 2003 року. На території України та більшості країн світу вона діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що наглядачі в’язниці №1 Димитровграда насильно примусили кримського політв’язня Тимура Ялкабова поголити голову.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter