Російські тюремники насильно змусили кримського політв’язня Тимура Ялкабова поголити голову

Дата: 07 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Наглядачі в’язниці №1 Димитровграда застосовували до кримського політв’язня Тимура Ялкабова силу, примусивши його поголити голову.

Про це “Кримській солідарності” розповіла дружина бранця Аліє Муждабаєва.

Тимур Ялкабов. Джерело: “Кримська солідарність”

За її словами, після примусового гоління Тимура змушували помити голову під холодною водою у раковині, але той відмовився.

“Він астматик, і йому категорично не можна переохолоджуватись та контактувати з холодною водою. Я дуже переживаю за його стан та наслідки цих неправомірних дій”, – сказала Муждабаєва.

Водночас в управлінні федеральної служби виконання покарань РФ по Ульяновській області заперечили, що до Ялкабова застосовували силу.

У відповіді на звернення дружини політв’язня там заявили, що “перевищення посадових повноважень співробітниками установ УФСВП по Ульяновській області при застосуванні фізичної сили не допущено” і загалом “факт незаконного застосування фізичної сили” стосовно Ялкабова не встановлений.

Також там запевнили, що “перукарня обладнана раковиною з підведенням гарячої та холодної води”, а фізична сила застосовується тільки, щоб “припинити непокору чи протидію законним вимогам співробітників кримінально-виправної системи”.

Водночас у відповіді ФСВП РФ уточнили, що з 12 січня 2023 року і дотепер Ялкабов перебуває під наглядом медсанчастини. Його, за версією росіян, нібито неодноразово оглядали фахівці, робили аналізи, сам він “отримує амбулаторне лікування згідно з нормативними документами” та почувається “задовільно”.

Про те, що лікарі насправді не надають йому медичної допомоги та про упереджене ставлення з боку лікарів, ФСВП каже, що факти цього “не встановлені”.

Докладно розповісти про стан Тимура його дружині в управлінні відмовилися під приводом того, що вона не доклала письмової згоди від чоловіка на передачу даних про стан його здоров’я. На збереженні “лікарської таємниці” наголосив перший заступник начальника ульяновської ФСВП Станіслав Акімов.

Кримський татарин також скаржився, що після того, як його перевели до карантинного приміщення, де не можна зберігати особисті речі, у нього почали зникати засоби особистої гігієни. У відповідь співробітники в’язниці заявили, що цих речей він не мав.

Нагадаємо, що Тимур Ялкабов – пекар-кондитер із Сімферополя. 17 лютого 2021 року співробітники ФСБ Росії провели у будинках кримських татар мусульман масові обшуки — у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі Криму.

Ялкабова разом із Ленуром СейдаметовимАзаматом ЕюповимЯшаром ШихаметовимЕрнестом Ібрагімовим та Олегом Федоровим після проведення слідчих заходів за місцем проживання доставили до УФСБ Криму. Після цього затриманих ув’язнили та відправили на судово-психіатричні експертизи. Їм закидають:

  • статтю 205.5 – “Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”;
  • статтю 30 – “Приготування до злочину та замах на злочин”;
  • статтю 278 – “Дії, створені задля насильницького захоплення влади чи насильницького утримання влади, порушення Конституції Російської Федерації, так само як і спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу Російської Федерації” кримінального кодексу РФ.

22 березня 2022 року Південний окружний військовий суд засудив Ялкабова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до здійснення терористичних дій.

Захист і самі підсудні називають процес сфабрикованим і пов’язують арешти з вираженням громадянської позиції та публічною критикою силових структур за репресії щодо інших кримських татар.

Ісламська політична партія “Хізб ут-Тахрір” у Росії заборонена з 2003 року. На території України та більшості країн світу вона діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в’язень Кремля, кримськотатарський активіст Тимур Ялкабов, який відбуває незаконне покарання в колонії Димитровграда Ульяновської області (Росія) у рамках так званої справи “Хізб ут-Тахрір”, схуд на 25 кілограмів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter