Кримський політв’язень Тимур Ялкабов схуд у колонії на 25 кілограмів

Дата: 07 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

В’язень Кремля, кримськотатарський активіст Тимур Ялкабов, який відбуває незаконне покарання в колонії Димитровграда Ульяновської області (Росія) у рамках так званої справи “Хізб ут-Тахрір”, схуд на 25 кілограмів.

Про це “Кримській солідарності” розповіла його дружина Алія Муждабаєва у день народження чоловіка, якому 7 вересня виповнилося 43 роки.

Тимур Ялкабов. Джерело: “Кримська солідарність”

“Ось уже три роки ми живемо без нього, доки він несправедливо відбуває термін у в’язниці нізащо. Нам його не вистачає”, – сказала вона.

Нещодавно Алія була на тривалому побаченні з Тимуром. У колонії він дуже схуд — на 25 кг. Попри це, він тримається добре, хоч і сумує за домом і дітьми, уточнила вона.

Нагадаємо, що Тимур Ялкабов – пекар-кондитер із Сімферополя. 17 лютого 2021 року співробітники ФСБ Росії провели у будинках кримських татар мусульман масові обшуки — у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі Криму.

Ялкабова разом із Ленуром Сейдаметовим, Азаматом Еюповим, Яшаром Шихаметовим, Ернестом Ібрагімовим та Олегом Федоровим після проведення слідчих заходів за місцем проживання доставили до УФСБ Криму. Після цього затриманих ув’язнили та відправили на судово-психіатричні експертизи. Їм закидають:

  • статтю 205.5 – “Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”;
  • статтю 30 – “Приготування до злочину та замах на злочин”;
  • статтю 278 – “Дії, створені задля насильницького захоплення влади чи насильницького утримання влади, порушення Конституції Російської Федерації, так само як і спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу Російської Федерації” кримінального кодексу РФ.

22 березня 2022 року Південний окружний військовий суд засудив Ялкабова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до здійснення терористичних дій.

Захист і самі підсудні називають процес сфабрикованим і пов’язують арешти з вираженням громадянської позиції та публічною критикою силових структур за репресії щодо інших кримських татар.

Ісламська політична партія “Хізб ут-Тахрір” у Росії заборонена з 2003 року. На території України та більшості країн світу вона діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter